De natuur op afstand houden en tegelijk dichtbij brengen, kan dat?

Volgens de landschapsarchitecten van LOLA wel. Zij zetten in een bos nabij het Chinese Shenzhen een voetgangerspad op poten. Op het pad weet je je veilig voor de soms dodelijke gevaren van het bos, tegelijkertijd brengt het de natuur dichtbij, ook als je minder mobiel bent.

Op het pad kun je terugkijken naar de buitenwijken van Shenzhen, waar het pad begint. (Foto: LOLA, TALLER en L+CC)

Knalrood is het pad dat 4,5 km door bossen en langs bergflanken slingert. „Die wilde natuur vindt iedereen prachtig, maar voor heel veel mensen is die helemaal niet toegankelijk’’, zegt landschapsarchitect Peter Veenstra van LOLA. Samen met de bureaus TALLER en L+CC bedacht hij om het 5m brede pad te asfalteren en een zacht hellingspercentage toe te passen. Daardoor kan iedereen, dus ook mensen met kinderwagens, rollators of rolstoelen, die natuur van dichtbij beleven.

Tegelijkertijd weet je je op het pad veilig voor de dodelijke slangen die in het bos huizen. Een van de redenen waarom het pad op zuilen en kolommen is gezet.

600 ha groot park

Het rode pad is het verbindende element van een 600 ha groot bos- en sportpark waarvoor de drie bureaus het ontwerp maakten. In het park worden in de verschillende biotopen allerlei sportvoorzieningen geïntegreerd voor de inwoners van de snelgroeiende stad Shenzhen. Het eerste deel van het park – waaronder het rode pad – is nu klaar. Hierover staat een reportage in Tuin en Landschap 7. Heb je een digitaal abonnement dan kun je het hier lezen.

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties