De ongetemde levenslust van een oude abeel

Dat een boom wel een stootje kan hebben, bewijst de oude witte abeel in de tuin van hovenier in ruste Henri de Jong. Aangetast door zwammen en ondanks het verlies van een hoofdwortel, still going strong.

De Populus alba in de tuin van Henri de Jong is te beeldbepalend om hem zomaar om te zagen. (Foto: Emiel van den Berg)

Elf jaar geleden legde Henri de Jong zijn tuin aan in Den Haag. De blikvanger daarin is de Populus alba. Door de vorige bewoners in deplorabele staat achtergelaten: op verschillende plaatsen was de boom aangetast door zwammen en hij was gekandelaberd, wat De Jong geen mooie snoeivorm vindt. Toch wilde hij de karakteristieke boom behouden. Bij het graven van de langwerpige vijver maakte de hovenier zelf echter de kapitale fout om een hoofdwortel door te zagen. „Naïef als ik was, dacht ik dat de boom dat wel kon hebben.’’

Twee jaar amper blad

En dat kan de abeel. Alleen vroeg hij wel wat van het geduld van De Jong, want de boom heeft er de nodige jaren over gedaan. Twee jaar lang had de abeel amper blad. Maar door extra te bemesten – met gazonmest van ECOstyle om ook het gazon vitaal te houden – is het De Jong gelukt om de wortelgroei weer op gang te brengen. Inmiddels maakt de boom ook weer veel jong schot. De zwammen zijn niet verdwenen, maar de boom lijkt er doorheen te groeien. Snoeien doet De Jong minimaal, hij stuurt wat bij en probeert de hoogte te beperken in verband met de windvang.

Benieuwd naar de rest van de tuin van Henri de Jong? In Tuin en Landschap 8 staat een uitgebreide reportage over zijn ontwerp waarin planten de hoofdrol spelen. Heb je een digitaal abonnement, dan kun je het artikel hier lezen.

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

Planten spelen de hoofdrol in de tuin van Henri de Jong. (Foto: Emiel van den Berg)
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties