De ontdekking van de natuur

Uitgeverij Terra brengt begin volgend jaar het boek De ontdekking van de natuur van auteur en historicus Hans Mulder uit. Het rijk geïllustreerde boek bevat twintig verhalen over onderwerpen en mensen die een rol hebben gespeeld in het ontsluieren van de geheimen die de natuur verborg voor de Europese mens tussen 1500 en 1900.

Vanaf de vroege 16e eeuw verschenen er in Europa steeds meer studies waarin dieren en planten ‘naar het leven’ werden beschreven en verbeeld. In de daaropvolgende eeuwen werd het onderzoek naar de natuurlijke wereld (van heel groot naar piepklein) verdiept en werd de kunst om die wonderbaarlijke natuur af te beelden geperfectioneerd.

Veel van de belangrijkste natuurhistorische handschriften, gedrukte boeken, tekeningen en aquarellen zijn te vinden in de Artis Bibliotheek, onderdeel van het Allard Pierson, de collecties van de Universiteit van Amsterdam. Met dat materiaal worden verhalen verteld over flora en fauna. Twintig van die verhalen zijn nu gebundeld in een rijk geïllustreerd boek. De beschreven ontdekkingen zijn doorspekt met anekdotes over de mannen en vrouwen die er tussen 1500 en 1900 voor hebben gezorgd dat wij het leven om ons heen en dat van onszelf zoveel beter begrijpen.

Conservator

Hans Mulder is opgeleid als historicus en werkt als conservator Natuurlijke Historie bij het Allard Pierson, museum en kennisinstituut voor de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceert (en doceert aan de UvA) over de geschiedenis van het boek en van de natuurlijke historie.

Het gebonden boek verschijnt op 21 januari 2021 bij Uitgeverij Terra; het kost €49,00 en bevat 256 pagina’s.

Bron en foto’s: Uitgeverij Terra

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties