De stad koelen met planten, hoe doe je dat?

Zomerse hittepieken in steden zijn de afgelopen jaren een urgenter probleem geworden. De stad koelen met planten is een mogelijke oplossing, maar hoe pak je dat dan aan? Waar moet je op letten in het ontwerp? En kun je hiervoor alle sortiment gebruiken, of koelt de ene plant beter dan de andere?

koelen met planten
De belangrijkste factor voor het koelen van de stad met bomen is het volume aan groen ten opzichte van verharding en gebouwen.

Er is in de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar het klimaatbestendig inrichten van steden en wijken. Belangrijkste factor is dat er voldoende volume aan groen moet zijn ten opzichte van de hoeveelheid verharding en gebouwen. Want steen wordt heet in de zon, terwijl planten koel blijven.

Verder is het goed als het stratenpatroon zo aansluit op parken en het buitengebied, dat koele lucht daar vandaan door een wijk heen kan waaien. Dit is vooral relevant voor het ontwerp van nieuwbouwwijken. Maar er zijn ook kleinschalige groentoepassingen, die eenvoudig in te passen zijn in bestaande situaties.

De belangrijkste manier waarop planten ons verkoelen, is doordat ze schaduw werpen. In de schaduw van een boom heb je geen last van de instraling van de zon, en ook niet van reflectiewarmte van de bestrating eronder. Dit maakt enorm veel uit voor het comfort dat we ervaren, hoewel de luchttemperatuur onder de boom maar enkele graden lager is dan in de zon.

Verdamping

De tweede manier waarop groen de stad verkoelt, is door verdamping. Op zomerdagen is de instraling van de zon zo sterk, dat de koeling door verdamping dit niet volledig kan compenseren. Maar ’s avonds na zonsondergang voel je het wel degelijk: verdampende planten zorgen er dan voor dat het na een hete zomerdag sneller afkoelt.

Artikel

Klik hier voor het artikel van Margareth Hop over hoe je de stad kunt koelen met planten in Tuin en landschap 25 (met inlog). Hierin gaat zij dieper in op de vraag hoe en met welk sortiment je het beste gebruik kunt maken van schaduwwerking en verdamping.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties