Dekkingsgraad BPL schiet onder 100%

  De actuele dekingsgraad van het Bedrijfspensioenfonds voor de Landbouw is in augustus onder de 100% gedoken. Pensioenfondsen hebben last van de lage rente en lagere beleggingsresultaten.

  De dekkingsgraad van een pensioenfonds geeft aan of er genoeg geld is om de tot nu toe opgebouwde pensioenen nu en in de toekomst te betalen. Als de dekkingsgraad onder de 100% is, heeft het fonds minder geld in kas dan dat het moet uitkeren.

  Regelgeving
  Naast de lagere opbrengsten uit rente en beleggingen, hebben pensioenfondsen te maken met strengere regelgeving vanuit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). Zo werd tot 1 januari van dit jaar de maandelijkse dekkingsgraad berekend aan de hand van een driemaandelijkse rentemiddeling. Sinds 1 januari geldt de stand van de rente op dat moment.

  Per 1 juli mag ook niet meer gerekend worden naar een vast niveau van de rente, maar geldt de actuele rente. In augustus kwam daardoor de dekkingsgraad uit op 99,1%.

  Beleidsdekkingsgraad
  In de praktijk kijkt de DNB vooral naar de zogenaamde beleidsdekkingsgraad, dit is het gemiddelde van de dekkingsgraad van de laatste twaalf maanden. Door een gemiddelde te gebruiken, schommelt de dekkingsgraad minder sterk. De beleidsdekkingsgraad voor BPL is per eind augustus 103,1%.

  Bron: Tuin en Landschap