Dekkingsgraad BPL blijft in gevarenzone

De beleidsdekkingsgraad van BPL Pensioen, het pensioenfonds voor de groene en agrarische sector, bedroeg eind oktober 102,7%. Dit betekent dat BPL de pensioenen in de toekomst mogelijk moet verlagen. Het pensioenfonds werkt sinds dit jaar verplicht aan een herstelplan om de dekkingsgraad te verbeteren.

Volgens de normen van De Nederlandsche Bank moet BPL een dekkingsgraad van minimaal 123,2% hebben. De dekkingsgraad geeft aan of een pensioenfonds voldoende middelen heeft om aan alle financiële verplichtingen te kunnen voldoen. Omdat niet aan de vereiste dekkingsgraad wordt voldaan, moest het pensioenfonds eerder dit jaar een herstelplan maken. Hierin wordt uiteen gezet hoe deze norm wordt gehaald.
In het herstelplan staat dat BPL verwacht binnen zeven jaar de minimale dekkingsgraad van 123,2% te halen. Het – gedeeltelijk – verhogen van de pensioenen kan pas vanaf een dekkingsgraad van minimaal 110%. Als de dekkingsgraad blijft stijgen, zoals in het herstelplan wordt aangegeven, kunnen in 2021 de pensioenen gedeeltelijk worden verhoogd.
Een en ander is uiteraard afhankelijk van resultaten uit beleggingen en van de rentestand. De lage rentestand speelt veel pensioenfondsen parten. Ook heeft de overheid enkele jaren geleden de berekening van de dekkingsgraad veranderd, waardoor pensioenfondsen grotere buffers moeten aanleggen.
Met het klappen van de pensioenbesprekingen tussen het kabinet en de sociale partners, is een oplossing voor de dalende dekkingsgraad van de pensioenfondsen voorlopig uit zicht. De mogelijkheid dat pensioenfondsen de pensioenen daadwerkelijk moeten verlagen, komt daarmee een stuk dichterbij.

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar Tuin en Landschap
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift Tuin en Landschap
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties