Den Alerdinck krijgt facelift ondanks annulering Gardenista

Tuinontwerper Harry Pierik gaat door met de aanleg van de vasteplantenborder op Den Alerdinck in Laag-Zuthem, ondanks dat tuinevenement Gardenista niet doorgaat. „We willen graag iets positiefs stellen ten opzichte van deze tegenslag.’’

Den Alerdinck - Harry Pierik
De ovalen Broche krijgt een rand met vaste planten. Medewerkers van hoveniersbedrijf Jan Steenge staken begin maart graszoden weg. (Foto: Harry Pierik)

Vanwege de coronacrisis is Gardenista 2020 afgelast. Dit betekent niet dat ook Harry Pierik zijn werkzaamheden op Den Alerdinck staakt. Zijn toevoegingen in de vorm van een vasteplantenborder op de Broche in de oprit, twee rozentuinen aan weerszijden van het huis en twee geveltuinen aan de achterkant, waren primair bedoeld om de aankomende editie van Gardenista te verfraaien. „Maar, het gaat hier om een permanente tuin, die het hele jaar blijft liggen. Bovendien bouwen we nu naar de editie van volgend jaar.’’ De organisatie heeft die al vastgelegd voor 26 t/m 30 mei 2021.

Dubbel positiefs
„Een van mijn motto’s is van -50 moet je +200 maken. Daarom probeer ik bij elke tegenslag daar iets dubbel positiefs tegenover te stellen.’’ Vorige week 18 maart werkte Pierik daarom verder met hulp van stadshovenier Adriaan Mosterman en hovenier Jan Steenge.

Tussen het gras en de border van de Broche komt een dubbele streklaag van gele klinkertjes die op het terrein lagen opgeslagen, „om daarmee de lijn te versterken.’’ Daarnaast maken ze de border en de rozentuinen plantklaar door onder meer bokashi en bentoniet aan de grond toe te voegen. Eerder deze maand zijn de graszoden op deze plekken al weggestoken.

Vaak verfoeid
Ook gingen de eerste planten en bollen de grond in. „Thuja occidentalis ’Rheingold’ bijvoorbeeld, een conifeer die vaak verfoeid wordt door ontwerpers, ik ga hem hier toepassen. En de eerste kievitsbloemen en keizerskronen.’’ Het plantmateriaal wordt gesponsord door diverse kwekers.

Van de werkzaamheden op Den Alerdinck plaatst Pierik de komende tijd geregeld updates op zijn website en Facebook-pagina. Ook zijn ze te volgen op de website van Gardenista. „Volgend jaar ligt er een één jaar oude tuin als het evenement de deuren opent.’’

Harry Pierik
Tuinontwerper Harry Pierik
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties