Diederik Samsom: ’Maatschappij moet distributienetten voor warmte betalen’

    „De overheid draagt nu wel bij aan winning van aardwarmte, maar niet aan de distributie daarvan. Toch zou de distributie van warmte door de maatschappij moeten worden gefinancierd, net als de aanleg van gasleidingen in de jaren ’60.” Dat zei oud-PvdA-politicus en HVC-adviseur Diederik Samsom op het congres ’Energietransitie en geothermie’, donderdag 9 november in ’s-Gravenzande.

    Tijdens het congres ondertekende een brede alliantie van onder meer overheden, energiebedrijf Eneco, Energiebeheer Nederland (EBN), geothermie-operator Hydreco Geomec en HVC een intentieovereenkomst voor samenwerking. Deze Geothermie Alliantie Zuid-Holland gaat onder meer uitzoeken waar in de provincie geboord kan worden naar aardwarmte, en op welke manier dat het beste kan worden gedaan.

    Samsom riep zijn toehoorders dan ook op om niet op de landelijke politiek te wachten. „Want ik ken de politiek een beetje: die wacht op u. Leer van het succes van de offshore wind.  Binnenkort worden er windparken op zee gebouwd zonder subsidie. Door alle innovaties dalen de kosten snel.”

    Foto: Gerard-Jan Vlekke

    Voorwaarde is wel dat de overheid een consistent beleid voert, meent de oud-politicus. Volgens hem biedt het Energie-akkoord daar een goede basis voor. „Ik hoop dat offshore wind het eerste succes is van het Energie-akkoord. En dat aardwarmte het tweede wordt. De overheid kan de risico’s verminderen door bodemonderzoek te doen, en kan de vergunningverlening beter voorbereiden. Ook kan Energie Beheer Nederland (EBN) mee investeren in warmteputten, zoals het ook bij elke olie- en gasput in Nederland doet.”

    Vorige week berichtte het Planbureau voor de Leefomgeving dat de doelstellingen van het nieuwe kabinet bij lange na niet voldoende zijn om de doelstellingen van het Klimaatakkoord in Parijs te halen. Desondanks ziet Samsom veel reden tot optimisme over de energietransitie. „Vroeger zat het met ’duurzaamheid’ altijd tegen. Duurzame verf dekt niet, duurzame lijm plakt niet. Maar op dit moment gaan de ontwikkelingen sneller dan gedacht. De elektrische auto is over enkele jaren goedkoper dan de benzine-auto. Windenergie wordt snel goedkoper. China legt elke maand 100 km2 zonnepanelen aan. Het momentum is nog nooit zo groot geweest. De provincies, overheden en bedrijfsleven willen hiermee aan de slag. Profiteer daarvan.”

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties