‘Diergeneesmiddelen vormen risico voor biodiversiteit’

Insecticiden die worden gebruikt voor behandeling van huisdieren vormen een hoog risico voor de gezondheid van mens en dier, en voor de biodiversiteit in tuinen, parken en natuurgebieden. Dat schrijft Pesticide Action Network (PAN) naar aanleiding van onderzoek naar pesticiden in mensenhaar.

Volgens PAN zijn in monsters van mensenhaar 47 verschillende pesticiden aangetroffen. Met name in stedelijke gebieden werden veel schadelijke pesticide gevonden. Het gaat daarbij onder andere om schadelijke insecticide die in de land- en tuinbouw zijn verboden, zoals Fipronil, Permethrin en DEET. Deze stoffen zijn nog wel toegelaten als diergeneesmiddel voor de behandeling van huisdieren tegen vlooien, luizen en teken.

Hoog risico voor biodiversiteit

Diergeneesmiddelen zijn de meest waarschijnlijke bron van de haarverontreiniging. Volgens PAN vormt de aanbevolen dosis insecticiden voor de behandeling van huisdieren een hoog risico voor de gezondheid van mens en dier, maar ook voor de biodiversiteit in tuinen, parken en natuurgebieden. Zo is volgens de onderzoekers de geadviseerde dosis Fipronil voor de behandeling van honden en katten tot 250.000 keer hoger dan de in de EU aanvaardbare dagelijkse menselijke inname (bekend als ADI, Acceptable Daily Intake).

Geen ecologische risicobeoordeling

PAN stelt dat er geen ecologische risicobeoordeling voor niet-doelinsecten vereist is voor goedkeuring van dergelijke diergeneesmiddelen. „Het is zeer zorgelijk dat deze risicobeoordeling niet gedaan wordt omdat de geadviseerde dosis van alle onderzochte diegeneeskundige producten, op basis van synthetische insecticiden, voor de behandeling van huisdieren hoog genoeg is om vele miljoenen bijen of andere insecten te doden.”

PAN Nederland roept het CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) en de EMA (European Medicines Agency) op om de toelating van chemische anti vlooien-, teken- en luizenmiddelen voor hond en kat zo snel mogelijk in te trekken. In een brief aan 500 dierenartspraktijken en klinieken wijst de organisatie op het bestaan van alternatieve middelen voor de behandeling van kleine huisdieren.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties