Tuin en Landschap nieuws Diverse regelingen voor groensector op Milieulijst 2020

Diverse regelingen voor groensector op Milieulijst 2020

1

Het kabinet trekt in 2020 extra geld uit om investeringen in milieu- en klimaatvriendelijke technieken te stimuleren. Dat blijkt uit de Milieulijst 2020, die onlangs is gepubliceerd in de Staatscourant. Daarnaast trekt het kabinet komend jaar €10 miljoen extra uit voor initiatieven op het gebied van de circulaire economie.

De overheid stimuleert ondernemers om duurzaam te investeren. Via de fiscale regelingen Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (Vamil) is daarvoor in 2020 een bedrag van €149 miljoen beschikbaar.

De MIA/Vamil biedt fiscaal voordeel voor investeringen in duurzame technieken. Bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor dit belastingvoordeel staan vermeld op de Milieulijst. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat past deze lijst jaarlijks aan na consultatie met de markt.

Groensector

Voor de groensector staan er weer diverse interessante regelingen op de lijst. Deze vinden we in de categorieën Mobiele werktuigen (3.4), Klimaat en Lucht (4.1), Ruimtegebruik (5.1) en Gebouwde omgeving (6.4).

Een aantal regelingen stond vorig jaar ook al in de lijst. Bijvoorbeeld de lithiumaccu of brandstofcel voor professioneel gereedschap. Nieuw in de lijst is de Elektrische verreiker. Deze is goed voor 36% MIA en 75% Vamil.

Muurbegroeiingssystemen

De regeling voor vegetatiedaken en gevel- of muurbegroeiingssystemen staat opnieuw in de lijst. Nieuw is de regeling voor inpandige muurbegroeiingssystemen. Het gaat daarbij om een begroeid oppervlak van minstens vijf vierkante meter per systeem.

Op de lijst staan ook weer diverse landschappelijke voorzieningen voor het versterken van biodiversiteit en het verbeteren van de leefomstandigheden van insecten. Ook infiltratiesystemen voor het bufferen van regenwater staan op de lijst.

Ralph Mens
Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van Tuin en Landschap.

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
eric meijer Recent comment authors
nieuwste oudste meest gestemd
eric meijer
Gast
eric meijer

Zijn die subsidies op groene wanden en water bergingssystemen ook voor particulieren beschikbaar?
info@meijertuinontwerp.nl