Documentaire over landschapsarchitect Winy Maas

Architect, landschapsarchitect en stedenbouwkundige Winy Maas werd twee jaar lang gevolgd door regisseur Jan Louter. De filmmaker vloog in het kielzog van Maas de hele wereld over en kreeg toegang tot doorgaans besloten overleggen met opdrachtgevers en ontwerpteams. Resultaat is een documentaire, Under Tomorrow’s Sky.

Maas verwierf internationale faam met een breed scala aan ontwerpen en onderzoeken, verschillend in schaal en altijd innovatief, experimenteel en theoretisch goed onderbouwd. Hij staat vooral bekend om zijn gebruikmaking van groen in zijn ontwerpen, zoals in The Valley in Amsterdam. Sinds 2012 is hij supervisor van Floriade 2022 en sinds 2017 supervisor voor de binnenstad van Eindhoven.

De lucht in

Under Tomorrow’s Sky toont de passie en bevlogenheid van Maas, die het als zijn missie ziet om betere steden voor de toekomst te ontwerpen. „Als je beseft dat de wereldbevolking tot 2050 met een extra 2 miljard mensen groeit en tot 2100 nog eens hetzelfde en de meeste mensen dan in steden wonen, dan moeten we de lucht in. We moeten innovatieve vormen van hoogbouw ontwikkelen waarin mensen aangenaam kunnen wonen en werken. Een van mijn dromen is vaart maken met de Vertical Village, zoals we die bij The Why Factory en MVRDV hebben bestudeerd, op elkaar gestapelde woningen die met bruggen en pleinen met elkaar worden verbonden. Hierdoor kun je op 100 meter hoogte een park, een kinderopvang, een café en werkplekken creëren. Dát is hoe de stedenbouw van de toekomst eruit moet zien.”

Impressie van The Valley in Amsterdam. (Beeld: MVRDV)

Under Tomorrow’s Sky gaat op dinsdag 1 juni in première tijdens het Internationale Film Festival Rotterdam. Op woensdag 2 juni om 23.00 uur zendt AVROTROS de documentaire uit in de serie Close Up.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties