Driekwart Nederlanders voor verbod op bijendodende middelen

Een meerderheid van de Nederlanders is voorstander van een verbod op bestrijdingsmiddelen die medeverantwoordelijk zijn voor bijensterfte. Dat blijkt uit een opiniepeiling die is uitgevoerd door Ipsos.

Vorig jaar stemde een Kamermeerderheid voor een verbod op neonicotinoïde, maar staatssecretaris Dijksma heeft deze motie nog steeds niet uitgevoerd. Dijksma heeft aangekondigd haar standpunt over neonicotinoïden binnenkort naar de Tweede Kamer te sturen.

Steun
De opiniepeiling onder 1.018 Nederlanders is uitgevoerd in opdracht van AVAAZ, een wereldwijde burgerbeweging met 40 miljoen leden.

De steun voor een verbod is groot; slechts 11% is tegen, zo blijkt uit de peiling. De wens om tot een verbod te komen op pesticiden die schadelijk zijn voor bijen en vogels is het hoogst onder Nederlanders die van plan zijn om D66 (85%) en SP (83%) te gaan stemmen bij de komende verkiezingen.

Ook PvdA- en CDA-stemmers (beide 78%) willen met ruime meerderheid een verbod op schadelijke pesticiden. Onder de VVD-stemmers wil 75% zo’n verbod en 64% van de PVV-stemmers steunen een verbod.

Mandaat
Jo Dufay, campagnedirecteur van AVAAZ: „Staatssecretaris Dijksma heeft nu een duidelijk mandaat van parlement en burgers. Het zaai- en spuitseizoen staat te beginnen. Het is hoog tijd om deze pesticiden te verbieden en de natuur te vrijwaren van dit landbouwgif.”