Dutchman uit Canada werkt prima in Nederland

Boomkweker Dirk-Jan Huibers gaat het rooi- en verplantseizoen in met een nieuwe Dutchman kluitenrooier. Huibers gebruikt de machine niet alleen op zijn eigen kwekerij, maar werkt ook voor gemeenten, hoveniers, en laatst ook op Floriade-terrein.

De Dutchman komt niet uit Nederland, maar uit Canada. Gebouwd door Dutchman Industries, een fabrikant met Nederlandse roots. Huibers heeft hem gekocht met als reden dat de machine anders werkt dan Europese kluitenrooiers. De Canadees heeft niet gebogen maar rechtgaande schoppen die schuin, in een hoek van 25°, de grond ingaan. Ook al is de grond vrij hard, dan lukt dat volgens Huibers. „Hij is oersterk. In Canada is die ook gebouwd om in grond met stenen te kunnen rooien.”

Meerstammige bomen

Door de schuinte kan de rooier ook bijvoorbeeld meerstammige bomen rooien, zonder dat de schoppen en geleiders ze raken. Anders, met schoppen die meer verticaal staan, zou er kans zijn op beschadiging van stammen of takken. „Dan zitten de takken in de weg.”

De rooier van Huibers is 36 inch breed, geschikt voor verschillende kluitmaten tot maximaal 100 cm. Aan de bovenkant, want de kluiten lopen spits naar beneden toe. „Bovenin zitten toch de meeste wortels. En door de kluitvorm waait een boom na verplanten niet om”, vertelt Huibers.

Bekijk hieronder een video van de werking van de Dutchman van vakblad De Boomkwekerij.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties