‘Duurzaam inkopen groenproducten gemeenten is farce’

Geen van de tien grootste gemeenten voldoet aan de afgesproken doelstelling om vanaf 2015 voor 100% duurzaam in te kopen. Dit blijkt uit een onderzoek van Greenpeace naar het inkoopbeleid van groenproducten van deze gemeenten.

In 2007 sloten gemeenten, provincies en het rijk een akkoord dat gemeenten vanaf 2015 voor 100% duurzaam zouden inkopen. Het onderzoek laat echter zien dat de gemeenten zich bij het inkopen van groenvoorziening (bomen en planten) in ruwweg de helft van de gevallen niet houden aan de gemaakte afspraken.

Bloembollen
Zes van de tien onderzochte gemeenten voldoen aan de afgesproken minimumeisen voor het inkopen van duurzame bomen en struiken. Helaas weet geen enkele gemeente welk deel van de geleverde bomen, heesters, vaste planten en bloembollen ook echt duurzaam is.Tilburg en Groningen stellen helemaal geen eisen aan de inkoop van groenvoorzieningen, Den Haag en Rotterdam alleen voor ingekochte bloembollen.

Groene voornemens
Michiel van Geelen, campagneleider landbouw en voedsel van Greenpeace Nederland: „Het is nu bijna tien jaar sinds de gemeenten zich ten doel stelden om 100% duurzaam in te kopen in 2015. Je zou denken dat het nu wel geregeld zou zijn, maar helaas blijkt er weinig terecht gekomen van de gemeentelijke groene voornemens. Groene voorlopers in de sierteelt en de voedingstuinbouw, boeren en tuinders, zijn de dupe. Van overheden, die het goede voorbeeld horen te geven, mag je meer verwachten.”

Haalbare doelen
Greenpeace roept de Nederlandse gemeenten op om duurzaam inkopen veel serieuzer te nemen, niet alleen op papier maar ook in de praktijk. „Door ambitieuze maar haalbare doelen te stellen en nauwkeurig te monitoren of deze ook daadwerkelijk worden gehaald, kunnen gemeenten en andere overheden een cruciale rol spelen in het verduurzamen van de land- en tuinbouw in Nederland en daarbuiten.”