Hortipoint ’Duurzaamheid moet in je DNA zitten’

  ’Duurzaamheid moet in je DNA zitten’

  0

  Zolang duurzaamheid gebaseerd is op (het behalen van) certificaten, zullen er partijen zijn die met zo’n certificaat in handen de grens zoeken en daar overheen gaan. Die mening deelden tafelgenoten tijdens een tafelgesprek op het relatie-event van Anthura.

  Anthura had tijdens haar relatie-event op vrijdag 1 juni ook het thema duurzaamheid op de agenda gezet voor tafelgesprekken onder leiding van tv-presentator Matthijs van Nieuwkerk. Gasten waren Volkert Engelsman (directeur Eosta, een handelbedrijf in biologische groenten en fruit), Leon Mol (directeur productveiligheid Ahold Delhaize), Cees van der Meij (directeur Royal Lemkes) en Henri Oosthoek (directeur Koppert). Een rapport van Greenpeace van afgelopen winter over ongewenste chemie op kerstster, orchidee en amaryllis vormde het eerste gespreksonderwerp. Engelsman was blij met het rapport, want duurzaamheid begint volgens hem met transparantie. Van der Meij vergeleek de berichtgeving van Greenpeace met wielrenners die het verboden middel EPO gebruiken: een enkele zondaar kan het hele peloton verdacht maken. Mol weet dat er altijd incidenten blijven. Hij gelooft dat er een kern van waarheid zit in het rapport van Greenpeace. Ahold gelooft zijn leveranciers niet op hun blauwe ogen. Ze eist certificaten en toetst producten zelf.

  Duurzaamheid moet in je genen zitten, was de conclusie van de tafelgasten. Directeur Iwan van der Knaap van Anthura verwoorde het later die middag zo: „Als je een rijbewijs hebt mag je autorijden. Dat rijbewijs zegt niets over je gedrag in het verkeer, of je weleens te hard of door rood rijdt. Dat gedrag zit in je en bepaal je zelf.”

  Alle partijen aan tafel geloven dat er ook een zekere dwang moet komen om duurzaamheid hoger op de agenda te krijgen in de sierteeltsector. Afspraken maken onder het motto ‘de vervuiler betaalt’ is daarvoor een optie. En chemische gewasbeschermingsmiddelen zouden volgens Oosthoek bijvoorbeeld alleen op recept verkrijgbaar moeten zijn.

  Onder leiding van tv-presentator Matthijs van Nieuwkerk werden tijdens het 80-jarig jubileum van Anthura drie tafelgesprekken gevoerd met gezaghebbende personen uit de tuinbouwsector. Een huisband en een professionele cameraploeg ontbraken niet op deze happening waar 280 relaties van Anthura aanwezig waren.
  Hans Neefjes
  Hoofdredacteur Hans Neefjes is sinds december 1999 werkzaam bij het Vakblad voor de Bloemisterij.

  Reageer op dit artikel

  avatar