Tuin en Landschap nieuws E10 benzine af te raden voor maaimachine

E10 benzine af te raden voor maaimachine

0

Vanaf het begin van deze maand zijn Nederlandse tankstations die twee of meer pompinstallaties hebben, verplicht om E10 benzine aan te bieden. Bij deze benzine is 10% bio-ethanol (alcohol) bijgemengd. Niet alle motoren zijn echter bestand tegen de alcohol. Met name brandstofslangen leidingen en afdichtingen kunnen worden ’weggevreten’.

Bijkomend nadeel is dat de E10 benzine minder lang houdbaar is dan de bekende Euro95 (waarin overigens ook al 3-5% bio-ethanol is bijgemengd). Zeker bij tuin- en parkmachines die langere tijd stil staan zoals grasmaaiers, is het daarom verstandig om geen E10 benzine te gebruiken. In veel gevallen is Euro 95 nog gewoon beschikbaar, anders zijn  premium benzines zoals Shell V-Power, Esso Synergy en BP Ultimate een bruikbaar alternatief.

Handgereedschap
Onder meer de Telegraaf waarschuwt dat ook bladblazers en heggenscharen ’gesloopt’ worden door de alcohol in E10 benzine. Voor professionals is het echter al jarenlang verplicht om emissiearme brandstof (alkylaatbrandstof) te gebruiken in handgereedschappen.

 

 

 

 

Peter Bennink
Vakredacteur Peter Bennink werkt sinds 2008 bij Hortipoint. Hij is opgeleid tot vakbekwaam hovenier en schrijft onder meer over aanleg en onderhoud van particuliere tuinen en openbaar groen, gebouwgebonden groen, boomverzorging en sortiment.

Reageer op dit artikel

avatar