€600 miljoen voor investeringen in klimaatadaptatie

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft dinsdag samen met gemeenten, waterschappen en provincies het Bestuursakkoord Klimaatadaptatie ondertekend. Hiermee wordt de komende jaren zo’n €600 miljoen vrijgemaakt voor investeringen in klimaatadaptatie.

Om overlast van extreme buien op te vangen wordt in stedelijke gebieden meer groen geplant in plaats van bestrating, en worden voorzieningen ontwikkeld om water te bergen. Zowel op het platteland als in de steden komen ook meer waterbergingen waaruit geput kan worden in lange periodes van droogte. Dit gebufferde water kan worden ingezet als het lange tijd niet regent.

Tuinen anders inrichten

Minister Van Nieuwenhuizen: „Dit is echt een aan-de-slag-akkoord. Het is belangrijk dat er nu al extra stappen worden gezet om onze straten, tuinen en leefomgeving anders in te richten tegen de gevolgen van klimaatverandering. Dat dit nodig is, heeft het afgelopen jaar van weerextremen laten zien. Water was schaars door de droogste en warmste zomer in veertig jaar. Op andere momenten weer liepen straten en huizen onder water door hevige regenbuien.”

Stresstesten

Met de ondertekening van het akkoord zeggen zowel de Rijksoverheid als de provincies, waterschappen en gemeenten toe om de komende jaren elk €300 miljoen vrij te maken voor klimaatadaptatie. Op basis van stresstesten komt er in 2020 in regioplannen te staan hoe en met welke projecten deze impuls van €600 miljoen het meest effectief kan worden ingezet.

Eerder onderzoek van Deltares toonde aan dat als er geen maatregelen genomen worden, de schade door extreme regenval en langdurige droogte in steden tot 2050 kan oplopen naar circa €71 miljard.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties