Ecologisch bermbeheer biedt kansen maar vergt doorzettingsvermogen

Op de Kennisdag Ecologisch Bermbeheer van De Vlinderstichting kijken we op een groot scherm van bovenaf op een natuurgebied. Daar is Jaap Mekel van Mekelogisch Beheer aan het maaien met een eenassige trekker met vingerbalk. Hij trekt slingerende banen door het gevarieerde natuurgebied met bossages, kruidenvegetatie, natte delen en hoger gelegen drogere stukken. Het traject lijkt willekeurig maar dat is het zeker niet. Het is zorgvuldig beredeneerd blijkt uit het commentaar dat hij zelf bij de beelden geeft.

Mekel past uitkomsten van studies en eigen bevindingen toe in planvorming, aanleg en zelf uitgevoerd beheer. Een ideale situatie. Meestal zit er een (te) grote afstand tussen wat ecologen bedenken en hoe het beheer in de praktijk gebeurt zo bleek uit de verschillende lezingen op de kennisdag.

Artikel ecologisch bermbeheer

Lees in het artikel in Tuin en Landschap 22 welke moeilijkheden ecologen tegenkomen en hoe het ze toch lukt om het bermbeheer naar hun hand te zetten. Heb je een digitaal abonnement? Klik dan hier om het meteen te lezen. Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

Het artikel is ook te lezen via PlatformGroen (met inlog). Abonnees van Tuin en Landschap hebben tot het einde van het jaar gratis toegang.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties