Rabobank verwacht 5 procent krimp

  De Rabobank meldt op haar website dat hogere werkloosheid en bedrijfssluitingen eind 2020 en begin 2021 een feit zijn in de tuinbouwsector. Zij verwacht eveneens dat de vraag naar bloemen en planten afneemt. Voor Nederland verwacht de Rabobank een economische krimp van 5 procent.

  De Rabobank geeft aan dat de recessie inmiddels een feit is. Zij voorspelt voor 2020 een wereldwijde economische krimp van 2,6 procent.  De vraag naar bloemen en planten hangt samen met het besteedbare inkomen. Bij een flinke daling van inkomen is een daling van de sierteeltconsumptie te verwachten. Sommigen kópen niet meer, wie nog wel koopt, koopt een goedkoper boeket of plant. In april gaf Rabobank aan dat met name snijbloementelers 70 procent omzetverlies gaan lijden door de coronacrisis.

  Tuinbouwbarometer gedaald
  De tuinbouwbarometer van de Rabobank is door de coronacrisis en de recessie gedaald naar 4,6. Een kwartaal eerder stond deze nog op een 7,0. De barometer komt tot stand door 30 accountmanagers van de Rabobank die het sentiment in de tuinbouwsector een cijfer geven.

  Omzetresultaten lopen sterk uiteen
  De bloemverkopen in de supermarkt bereiken inmiddels hun normale niveau. In België, Duitsland, Tsjechië, Zwitserland en Frankrijk zijn tuincentra inmiddels weer open. Vliegverkeer is nog steeds lastig maar wegtransport heeft zich aangepast aan de nieuwe regels. De levering van stekmateriaal voor productiebedrijven geeft nog wel problemen. Voor bloemisten en tuincentra in Nederland lopen de omzetresultaten sterk uiteen. In de eerste vier weken na de lockdown lagen de verkopen in de tuinbranche gemiddeld zo’n 20 procent lager dan vorig jaar. Sinds half april is er gelukkig weer sprake van een stijging.

  Meer online-aankopen tijdens lockdown
  Rabobank geeft aan dat afgelopen jaren één bloemist per week verdween uit de Nederlandse winkelstraten. Deze trend wordt volgens de bank zeker niet gestopt. Consumenten zijn tijdens de lockdown online-aankopen gaan waarderen. „Bloemisten en tuincentra doen er goed aan dit in hun strategie mee te nemen.”

  Foto: Shutterstock

  Economische schade Afrikaanse bloementeelt groter
  Rabobank meldt dat de economische schade in de Afrikaanse bloementeelt groter is dan in Nederland, met bedrijfssluitingen tot gevolg. „Dit lijkt mogelijk de Nederlandse sector ten goede te komen. Tegelijk is de buitenlandse productie ook nodig voor de diversiteit van het sortiment. Veel bedrijven in de sierteelt worden door de coronacrisis uitgedaagd om na te denken over hun toekomst en strategie op de lange termijn. Is een verandering van de bedrijfsvoering nodig? Moet een ondernemer zijn of haar verkoopstrategie aanpassen? Ondernemers gaan hun lange termijnstrategie (her)overwegen”, aldus Rabobank.

   

  guest
  1 Reactie
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  jos uitstoot
  jos uitstoot
  2 jaren geleden

  rabobank weet altijd alles denken ze , alleen is het de meeest uitgeklede bank van de laatse jaren geworden en zelf hebben ze de grootste problemen , klantvriendelijkheid weten ze helemaal niet meer wat dat is …………………….. ondergang van de stropdas begon daar !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!