Vakblad voor de Bloemisterij Ecuador moet in het Valentijn-geweld ook nog naar de stembus

  Ecuador moet in het Valentijn-geweld ook nog naar de stembus

  0

  We zouden het haast vergeten in al het Valentijn-geweld, maar we moeten zondag 4 februari ook nog naar de stembus. Stemmen is verplicht in Ecuador, dus dat is even knap hinderlijk voor de bloemensector. Kwekers moeten hun medewerkers immers de mogelijkheid geven om te gaan stemmen, en dat precies op één van de drukste piekdagen van het jaar.

  We mogen ons in een referendum uitlaten over zeven wetsvoorstellen en grondwetswijzigingen: aanpak van corruptie, beperking van mijnbouw en olieboringen, het inperken van herkiesbaarheid, etc. De voorstanders van de grondwetswijzigingen lijken in de polls met ruim 70% van de stemmen af te stevenen op een grote overwinning. Hoe anders was dat nog geen jaar geleden tijdens de presidentsverkiezingen, toen het land geheel gepolariseerd was en onze huidige president Lenin Moreno, maar nipt de verkiezingen won. Maar er is sindsdien op politiek vlak een boel veranderd.

  Maar wie is die Moreno eigenlijk? Moreno was al eens vice-president in het eerste kabinet van de vorige jaar uitgetreden president Correa. Een klein jaar geleden werd hij door zijn partij naar voren geschoven om het beleid van de afgelopen 10 jaar voort te zetten. Maar al snel na zijn verkiezingsoverwinning en beëdiging werd duidelijk dat Moreno een radicaal andere koers in gedachten had. Veel gematigder en verenigd. Met name zijn aanpak van corruptie, waarbij hij nota bene zijn eigen ‘running mate’ liet berechten en opsluiten, werd door het land breed omarmd. Maar niet bij iedereen viel dat in goede aarde, en allerminst bij zijn voormalig compagnon en partijgenoot Correa.

  De situatie is inmiddels zóver geëscaleerd, dat een tweedeling van de partij onontkoombaar was. De helft steunt het ja-kamp, de andere is juist faliekant tegen. De aanhangers van Correa hebben Moreno zelfs al tot ‘Judas’ bestempeld, vanwege zijn bereidheid om met de oppositie in gesprek te gaan, of vanwege het nu al weer willen annuleren van wetten die pas recentelijk waren aangenomen.

  Het worden nog een paar interessante jaren die voor ons liggen. Zal Moreno er echt in slagen om het land te verenigen? De grootste uitdaging ligt nog voor hem. En dat is het terugschroeven van de staatsuitgaven en het doorvoeren van economische hervormingen, die het land zo dringend nodig heeft. We gaan het zien!

  Victor van Dijk,

  Area manager Zuid-Amerika, FleuraMetz

  Reageer op dit artikel

  avatar