’Een stootje kunnen we hebben, maar geen dreun’

  De matricariakwekerij van Henk van der Boog en Peter van den Bosch in Valkenburg heeft een historie van meer dan honderd jaar en heeft al meerdere economische dips meegemaakt. Waarschijnlijk zullen de zwagers ook deze crisis wel doorkomen. ’We kunnen een stootje hebben, maar het moet geen dreun worden.’

  Op het middenpad staat Pieter, de zoon van Peter van den Bosch, matricaria te bossen. Het lijkt een normale werkdag in het voorjaar. Maar schijn bedriegt. Zoals elk bedrijf hebben ook deze telers uit Rijnsburg last van de coronacrisis. „In de eerste drie weken na de coronamaatregelen mochten we slechts 20% naar de klok brengen, zo’n 2.000 takjes per dag”, vertelt Henk van der Boog. „Dat aantal was gebaseerd op de gemiddelde aanvoer over het hele jaar, terwijl onze hoofdproductie juist in deze periode valt. Daar hebben we dus bezwaar tegen gemaakt, met succes. We mogen nu 6.000 stelen per dag veilen. Dan gaat er nog een deel naar Connect, beneden de kostprijs, maar het beperkt het verlies. De rest frezen we onder.”

  Hoe denkt Van der Boog de coronacrisis door te komen? „De laatste jaren hebben we goed gedraaid, waardoor we wat vet op de botten hebben gekregen. We kunnen een stootje hebben, maar het moet geen dreun worden. Jonge ondernemers die net fors hebben geïnvesteerd krijgen het een stuk lastiger. Ik hoop dat de teugels binnenkort wat losser kunnen en dat het gewone leven weer op gang komt. Maar ik vrees dat we er op 26 april nog niet vanaf zijn.”

  Lees het hele verhaal in Bloemisterij van week 15 of direct in het digitale magazine (alleen voor digitale abonnees).

  Pieter van den Bosch staat matricaria te bossen. De Noodmaatregel overbrugging werkgelegenheid (NOW) biedt sierteeltbedrijven weinig soelaas.

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties