Eerste aannemer succesvol ge-audit voor Kleurkeur

Op 19 juni heeft Groenkeur-ondernemer De Heer land en water uit Polsbroek als eerste bedrijf de audit Kleurkeur succesvol afgerond. Zij zijn hiermee in het bezit van de oorkonde ‘Groenvoorziening met Kleurkeur’ dat zij in samenwerking met provincie Gelderland als opdrachtgever behaalden.

Om de oorkonde te kunnen behalen, volgden de medewerkers van het bedrijf een cursus bij De Vlinderstichting. Daarnaast implementeerde De Heer land en water Kleurkeur-eisen binnen het bedrijf. In opdracht van de provincie Gelderland voert het bedrijf het beheer van de bermen uit langs de N-wegen van het gebied Vallei en Veluwe.

Binnen dit bestek voert De Heer land en water maaiwerkzaamheden volgens de Kleurkeur-richtlijn uit, zij stelden samen een beheerplan op. Certificatie-instelling MPS-ECAS heeft als onafhankelijke auditor de papieren en werkzaamheden beoordeeld. Colin Maas, Manager Auditing bij MPS-ECAS, is blij dat het bedrijf op deze manier kan bijdragen aan de bevordering van biodiversiteit.

Marco van Vliet, projectleider bij De Heer land en water, ontving de oorkonde uit handen van Titia Wolterbeek van de Vlinderstichting en Dick Oosthoek van Stichting Groenkeur.
Bermbeheer

De provincie Gelderland neemt actief deel aan de ontwikkeling van Kleurkeur en stimuleert het gebruik daarvan langs haar eigen wegen en bij gemeentes en waterschappen in de provincie. „We zijn blij dat niet alleen de cursus wordt gevolgd, maar een aannemer verder gaat en het certificaat haalt. We verwachten dat niet alleen onze eigen bermen, maar meer wegbermen hiervan zullen profiteren”, aldus de provincie Gelderland.

Bevorderen biodiversiteit

Marco van Vliet, projectleider bij De Heer land en water: „Het is goed dat er een richtlijn is gekomen waarvoor aannemers zich kunnen certificeren. De Heer land en water is al langer bezig met het beheren van bermen op een wijze die de biodiversiteit vergroot. Onder andere voor de gemeente Haarlemmermeer en de provincie Utrecht zijn verschillende pilots uitgevoerd. Met de richtlijnen van Kleurkeur kunnen we hier in de toekomst nog beter invulling aan geven. Wij merken dat opdrachtgevers steeds meer belang hechten aan ecologisch bermbeheer. Door de certificering kunnen bedrijven met bewezen ervaring zich onderscheiden.”

Veel belangstelling

Meerdere bedrijven zijn, samen met hun opdrachtgever, zich aan het klaarmaken voor ecologisch bermbeheer binnen de richtlijn Kleurkeur. De Vlinderstichting heeft al zo’n 250 diploma’s afgegeven aan mensen die de cursus ‘Kleurkeur basis’ hebben gevolgd. In de komende maanden volgen nog eens meer dan 150 mensen de opleiding. Zij werken voor verschillende Groenkeur-bedrijven en verschillende overheden.

Borging van kwaliteit

„Er is al jarenlang vraag naar borging van de kwaliteit van ecologisch bermbeheer”, stelt Titia Wolterbeek, directeur van De Vlinderstichting. „Wanneer doe je het bermbeheer goed voor planten en dieren als bedrijf en als opdrachtgever? Met Kleurkeur hebben wij een nieuwe standaard gemaakt voor ecologisch bermbeheer. Wij zijn blij dat deze aansluit bij de praktijk. Hiermee gaan we de komende jaren het verschil maken voor planten en dieren in bermen en daarbuiten.”

De Vlinderstichting en Stichting Groenkeur hebben in 2019 Kleurkeur ontwikkeld. Kleurkeur staat voor goed maaibeheer van bermen en andere groenstroken. Dankzij Kleurkeur kunnen opdrachtgevers en aannemers zich voorbereiden op een nieuwe standaard voor ecologisch bermbeheer. Beheer dat ruimte laat voor planten en dieren, in het bijzonder insecten.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties