Tuin en Landschap Eerste blauwalgen gesignaleerd in Nistelrode

  Eerste blauwalgen gesignaleerd in Nistelrode

  0

  Waterschap Aa en Maas heeft blauwalgen aangetroffen in Nistelrode. Blauwalgen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. De gemeente plaatst waarschuwingsborden en waterschap Aa en Maas houdt de situatie in de gaten.

  Als blauwalgen zich explosief vermenigvuldigen, spreken we van ‘blauwalgenbloei’. De aangetroffen blauwalgen kunnen dan giftige stoffen afscheiden. Bij aanraking of inname bestaat kans op huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en ernstige maag- en darmklachten.

  Voedingsstoffen
  De belangrijkste oorzaak van blauwalgen is een teveel aan voedingsstoffen (fosfaat en stikstof) in het water.
  Deze voedingsstoffen zitten in afgevallen bladeren, maar kunnen ook in het water komen via lokvoer van sportvissers, brood, eenden- en hondenpoep.

  Blauwalgen in het water zijn een hardnekkig probleem. Wanneer de zonintensiteit afneemt en het water afkoelt door regen of het seizoen, vermindert de hoeveelheid blauwalg. Om te voorkomen dat er later weer blauwalgen komen, kan het waterschap of de gemeente proberen de hoeveelheid voedingsstoffen in het water te verminderen.

  Snoeien van bomen

  Dit kan in sommige gevallen door de waterbodem te baggeren, extra water in te laten om door te spoelen of juist minder water in te laten waarin veel voedingsstoffen zitten. Ook het snoeien van bomen op de oevers draagt vaak bij aan een mindere belasting van het water met voedingsstoffen.

  Ralph Mens
  Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van Tuin en Landschap.

  Reageer op dit artikel

  avatar