Eerste bomen op Trudo Toren geplant

Du Pré Groenprojecten is deze maand begonnen met de aanplant van de 135 bomen langs de 70 m hoge Trudo Toren in Eindhoven. Twee jaar lang hebben de bomen op airpot gestaan bij Van den Berk Boomkwekerijen.

De bomen worden in boombakken langs de gevel geplaatst van de negen verdiepingen tellende toren. Die boombakken variëren in hoogte, diepte en breedte. De grootste meet 2,5 bij 1,5 m. Ze zijn voorzien van een dubbele laag wortelwerende afdekking en drie ankerpunten waarmee de bomen ondergronds worden verankerd. De verankering zit gestort in de bakken, waardoor het onderdeel is van de hele bak en de constructie stabieler is.

Schok minder groot

Het assortiment heeft een Nederlands karakter en bestaat onder meer uit Acer campestre, Parrotia persica en Cornus mas. Alle 135 bomen staan sinds 2018 op het airpottenveld van Van den Berk Boomkwekerijen. Op die manier wordt de haarwortelgroei van de bomen gestimuleerd en zal de schok minder groot zijn nu ze in een boombak op hoogte worden gezet.

The flying gardener

Volgend jaar juni staat de oplevering gepland van de toren. Du Pré gaat het groen langs de toren ook onderhouden. Daarvoor ontwikkelt het bedrijf samen met andere bedrijven en brancheorganisatie VHG een opleiding waarin hoveniers leren om al abseilend de bomen te snoeien. Over dit nieuwe type hovenier – the flying gardener – is eerder in Tuin en Landschap een uitgebreid artikel verschenen. Dit kun je hier digitaal lezen (met inlog).

Trudo Toren Eindhoven verticaal bos
De Trudo Toren in aanbouw, foto gemaakt in augustus.
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties