Eerste exemplaar Plantenvademecum gepresenteerd

Donderdag werd op de Groene Hotspot Houten het eerste exemplaar uitgereikt van het Plantenvademecum voor wilde bijen, vlinders en biodiversiteit in tuinen. Het boek is geschreven door Arie Koster in samenwerking met Annemiek van Loon.

De kiem voor het boek werd gelegd toen Wellantcollege Houten op zoek ging naar iemand die hoveniers kennis kon bijbrengen over bijen en insecten. Via Naturalis kwam men uit bij Arie Koster.

Koster geeft sinds enige tijd de cursus Bijvriendelijke realisatie en beheer aan het Wellantcollege. Inmiddels hebben ruim 200 deelnemers de cursus gevolgd. Hieruit is ook het idee voor het boek ontstaan.

Pandabeer van de biodiversiteit
Volgens Heidi Kamerling, projectleider Groene Hotspot Houten, is de wilde bij een beetje de pandabeer van de biodiversiteit. „Bijen staan voor kwetsbaarheid, dat spreekt veel mensen aan.” Het boek is volgens Kamerling geschreven voor groenmensen die meer willen met biodiversiteit.

Arie Koster noemde de bij een „metafoor voor biodiversiteit. Het gaat ook niet alleen om die bij. Het begint bij de leefgemeenschap in de grond, die geeft leven aan planten. Daar begint biodiversiteit. Vervolgens komt die plant in bloei en komt er een bij, die weer wordt gegeten door een vogel. Biodiversiteit zit zowel onder als boven de grond.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties