Eerste Groene Hotspot Event Houten geslaagd

Op het Wellantcollege Houten werd donderdag het eerste Groene Hotspot Event georganiseerd. De aftrap werd gegeven door weerman en klimaatdeskundige Reinier van den Berg. „Hoveniers moeten experts worden in duurzaamheid,” was zijn boodschap.

Zo’n 150 mensen waren afgekomen op het seminar met als thema Toekomstbestendig groen. In diverse workshops werden hoveniers, gemeentemedewerkers en andere groenmensen bijgepraat over klimaatbestendig sortiment, klimaatbestendige inrichting van de tuin, voedselbossen en gebouwgebonden groen.

Gevolgen klimaatverandering
Reinier van den Berg gaf de aftrap met zijn kijk op het klimaat en duurzaamheid. „De oorzaken van klimaatverandering staan voor 100% vast,” begon de weerman zijn presentatie. „Daar hoeven we het eigenlijk niet meer over te hebben.” Vervolgens schetste Van den Berg wat de gevolgen zijn van klimaatverandering voor Nederland.

Zo liet hij zien dat ook de waterhuishouding van ons land verandert. Waar vroeger gemiddeld 750 mm neerslag valt per jaar, wordt dat nu alleen nog in een deel van Limburg gehaald. De rest van het land zit daar ver boven. „De grootste neerslag valt in stedelijke gebieden, met name de Randstad. Groen heeft daar een belangrijke rol bij het bufferen van water.”

Maar ook krijgen we te kampen met meer droogte, bodemdaling en verzilting. „Zorg daarom ook voor zouttolerant sortiment, met name in het westen van het land. Daar is verzilting nu al een probleem.” Ook verdubbelt het aantal dagen waarop veel regen valt (meer dan 30 mm).

„De grootste neerslag valt in stedelijke gebieden, met name de Randstad. Groen heeft daar een belangrijke rol bij het bufferen van water.” (Foto: Ralph Mens)

Herbebossing
Van den Berg ziet herbebossing als een belangrijke oplossing om klimaatverandering te vertragen. „Plant 100.000 ha bos aan langs de snelwegen, zo creëer je een groene corridor. Ook langs het spoor kun je meer groen aanplanten.”

Een andere belangrijke doelgroep zijn de tuinbezitters. „Gezamenlijk zijn tuinbezitters ook grootgrondbezitters. We zien nu nog dat vaak de helft van tuinen wordt betegeld, dat zou naar 20% moeten. Zorg daarnaast voor waterdoorlatende verhardingen. Maak het zo groen mogelijk.” Ook moet er meer hout worden gebruikt in tuinen. „Gebruik dan wel FSC-hout, daarmee bescherm je het regenwoud.”

Van den Berg houdt zich, naast zijn werk als weerman, ook bezig met het plasticprobleem. Zo is hij samen met enkele ondernemers bezig met een pilot om uit plastic weer olie te winnen. De winst van dit project wordt geïnvesteerd in de aanplant van bomen.

Kim van der Leest gaf een presentatie over Het levende Gebouw. „Zie een gebouw als een boom, een stad als een bos.” De handleiding is onlangs opgenomen als studiemateriaal op de bouwkundige faculteit van de TU Delft. (Foto: Ralph Mens)
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties