Eerste Groenkeurcertificaten boomkwekerij uitgereikt

Woensdag zijn in Houten tijdens de Groene Ochtend op de Dag van de Openbare Ruimte de eerste Groenkeurcertificaten voor boomkwekerijproducten uitgereikt.

Groenkeur-voorzitter Sjaak Langeslag gaf aan dat met deze nieuwe loot wordt voldaan aan een vraag uit de markt. „Dankzij dit certificaat worden nieuwe markten voor boomkwekerijproducten ontsloten.” Langeslag zei dat het Groenkeur-certificaat ook toegang geeft tot het Fair Flowers Fair Plants-programma.

Sierteeltketen
Groenkeur-directeur Matthijs Mesken stelde dat het certificaat voor boomkwekerijproducten is ontwikkeld op verzoek van de Duurzame Boomkwekers Nederland (DBN). Voordeel voor afnemers is volgens Mesken dat Groenkeur de hele sierteeltketen bestrijkt, van productie tot aanleg van groen.

Containerbegrip
DBN-voorzitter Harm Horlings zei dat het certificaat bijdraagt aan de vermarkting van boomkwekerijproducten. „Het gaat om bovenwettelijke eisen. Duurzaamheid is nu teveel een containerbegrip, dat moet concreter worden ingevuld.”

Mesken voegde eraan toe dat het keurmerk nooit af is. „Groenkeur is ambitieus, zo gaan we voor alle certificaten onaangekondigde controles houden. Zo kunnen er op willekeurige momenten bladmonsters worden genomen van producten.”

Eind 2015 moeten er tien boomkwekerijbedrijven gecertificeerd zijn.

Groenkeur-directeur Matthijs Mesken (midden) met de eerste vijf bedrijven die het certificaat voor boomkwekerijproducten hebben behaald.