Vakblad voor de Bloemisterij Ondernemen Eerste leerlingen naar World Horti Center

  Eerste leerlingen naar World Horti Center

  0

  Deze week nemen 1.200 scholieren van MBO Westland hun intrek genomen in het World Horti Center. Nog beetje onwennig en zeker lawaaierig.

  Het ’leergedeelte’ is nagenoeg af, maar aan de demonstratie- en presentatieruimte en de onderzoekskassen wordt nog hard gewerkt. Volgens docent en pr-functionaris Stefan Stoeken gaat World Horti Center een voorname rol spelen van tekentafels naar praktijk. Vier opleidingen (Mechatronica, Teelt, Handel & logistiek en Voeding, gezondheid & bewegen) zijn de komende drie jaar onderdeel van een project gericht op de vernieuwing van de relatie tussen onderwijs en bedrijfsleven.

  • Het ’leergedeelte’ van World Horti Center is nagenoeg klaar

  • Dat kan nog niet gezegd worden van de demonstratie- en presentatieruimte. Streefdatum daarvoor is 1 oktober.

  • En diverse andere klussen.

  • Er zijn drie leervloeren waar leerlingen gedurende lessen een op maat samengesteld lespakket kunnen volgen. Het zogenoemde gepersonaliseerd leren.

  • De drie mbo-instellingen in het WHC hebben een gemeenschappelijk aula, kantine en ingang.

  Nieuw

  Nieuw is een technieklokaal en een ultramodern food-lokaal voor de nieuwe opleidingen Mechatronica en Masters of Food. Tevens starten een aantal opleidingen met gepersonaliseerd leren volgens het Kunskapskolan onderwijsmodel. Daarmee is MBO Westland de eerste MBO-instelling in Nederland die gepersonaliseerd leren prominent in haar onderwijs inbed. „Zie het als leren op maat. Leerlingen die in de vakken Nederlands, Engels en Rekenen een hoger niveau aan kunnen wordt een speciaal lespakket aangebonden. Vooralsnog per studie apart, maar er wordt gewerkt aan het mixen van studies”, legt Stoeken uit.

  MBO Westland

  MBO Westland bestaat uit de MBO-instellingen Lentiz (voor namelijk groenopleidingen), Albeda (administratieve en economische opleidingen) en Mondriaan (zorg- en welzijnopleidingen). Qua aantal leerlingen is Lentiz niet de grootste, maar neemt wel de grootste vloeroppervlak met praktijkruimten in beslag.

  Negatief imago

  Stoeken geeft toe dat MBO-instellingen regelmatig negatief in beeld zijn. Ook van MBO-opleidingen in het Westland hoort hij dat sommige mensen daar geen hoge pet van op hebben. Onterecht vindt de docent. „Dat 60 tot 70% van de beroepsbevolking een MBO-opleiding heeft gevolgd zegt voldoende. Als dat allemaal slechte werknemers op zou leveren dan zou de BV Nederland niet zo draaien als dat die nu doet.”

  Bovendien vindt hij MBO-instellingen vaak gemoedelijk en kleinschalig wat de leerprestaties bevordert. „World Horti Center mag dan een megacomplex lijken, dat is het niet. Er zit geen slot op de deur, zodat scholieren en docenten met een pasje naar binnen moeten komen. Nee er is een ingang, een kantine en een aula. Waar niet alleen studenten elkaar onderling treffen, maar ook in gesprek kunnen komen met het bedrijfsleven en onderzoekers.”

  Peter van Leth
  Peter van Leth is vakredacteur politiek en economie bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Verdere aandachtsgebieden zijn personeelsbeleid, gewasbescherming, veredeling, groene, perk- en kuipplanten.

  Reageer op dit artikel

  avatar