Eerste nesten eikenprocessierups volgende week verwacht

Door de koude start van mei is de ontwikkeling van de eikenprocessierupsen iets vertraagd, zo meldt het Kenniscentrum Eikenprocessierups. De komende week beginnen de eerste rupsen vermoedelijk met nestvorming. De meerderheid van de nesten zal pas begin juni gevonden worden

Na de zeer zachte aprilmaand lag de gemiddelde temperatuur in de eerste tien dagen van mei ruim drie graden onder de normaal. Het zorgde ervoor dat de ontwikkeling van de eikenprocessierups vertraagd werd. Zeker in vergelijking met een jaar geleden toen begin mei veel warmer was. Met behulp van een hoogwerker is afgelopen week op vijf locaties verkennend onderzoek uitgevoerd aan bomen om de ontwikkeling van de eikenprocessierupsen vast te stellen.

Derde larvestadium
Er werden 258 groepen rupsen aangetroffen. De meerderheid van de rupsen (63%) bevond zich aan het einde van het derde larvestadium. Twaalf procent bevond zich nog in het tweede stadium. Twee groepjes liepen achter, zij waren zich nu pas aan het vervellen naar het tweede larvestadium. Een kwart bevond zich al in het vierde stadium en was zich aan het verzamelen voor het maken van de karakteristieke nesten. In geen van de locaties werden al nesten met bolvorming aangetroffen.

Het Kenniscentrum verwacht vanaf 20 mei de eerste nesten. Met de geleidelijk oplopende temperaturen in de komende week verwachten de experts dat begin juni de meeste nesten zullen worden ontdekt. De rupsen die zich nu nog in het tweede larvestadium bevinden, zullen pas later in juni volgen.

Vorig jaar liep begin mei de maximumtemperatuur al op tot boven de 25 graden. Toen werden veel rupsen al laag in de boom op de stam aangetroffen. Dit jaar moesten de onderzoekers tijdens het verkennende onderzoek veel hoger de bomen in om de rupsen te vinden. Op een aantal locaties waren takken volledig bedekt met eikenprocessierupsen. Als het warm wordt voordat ze zich verpopt hebben, zullen ze alsnog de lagere delen van de boom opzoeken.

Andere rupsen
Ook dit jaar is plaatselijk sprake van kaalvraat in eikenbomen door allerlei andere rupsensoorten, zoals kleine wintervlinders, voorjaarsuilen, eikenbladrollers en plakkers. Ook deze rupsen ontwikkelen zich minder snel dan in 2018. Als gevolg van kaalvraat door andere rupsen kan de eikenprocessierups in ontwikkeling vertraagd worden. Op deze bomen kunnen in een latere fase afwijkende, jonge levensfasen van de eikenprocessierups worden gevonden.

Beeld: Silvia Hellingman, Hellingman Onderzoek en Advies

guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Martin Tijdgat
Martin Tijdgat
5 jaren geleden

Helaas, we hebben al rupsen in het derde stadium rondlopen in diverse eikenbomen

Martin Tijdgat
Martin Tijdgat
5 jaren geleden

En er zijn door mijn collega al nesten gezien in het Hilversumse

E. van Dam
E. van Dam
5 jaren geleden

Ik ben beheerder van een 20 hectare groot terrein bij een hotel en ik heb vandaag (helaas) al een nest met rupsen ontdekt, met brandharen.