Eerste openbare natuurzwembad van Nederland geopend

Het door de Koninklijke Ginkel Groep aangelegde buitenbad van Zwembad de Peppel in Ede is vanaf maandag 29 april voor het publiek geopend. Het is het eerste openbare zwembad in Nederland waarbij planten en biofilters zorgen voor een natuurlijke zuivering van het water. Daarnaast legde Van Ginkel een heel nieuw ’park’ aan rond het zwembad met als thema de Veluwe.

De opening van het zwembad trok veel landelijke aandacht en haalde zelfs het NOS journaal. Daarin zat wel een foutje zegt zwemvijverspecialist Jorrit Zwart van de Koninklijke Ginkel Groep: „Er werd vermeld dat het bad onverwarmd was en 15 graden, maar we hadden het juist voor de opening opgestookt tot 20 graden. En het kan tot 23 graden worden bijverwarmd.

Drie gedeelten
Het natuurlijke zwembad bestaat uit een drie gedeelten. Peuters kunnen spelen in een beekloop waar het natuurlijk gezuiverde water tussen grote stenen ontspringt. Ze kunnen hier badderen in stromend water waarin onder meer een dammetje is gemaakt dat ze zelf open en dicht kunnen doen.

Voor iets grotere kinderen is er een ondiep bad. Daartegenaan ligt het grotere zwembad voor volwassenen en kinderen met zwemdiploma van 18×10 meter met een diepte van 1,40m tot 2m.

Aangrenzend aan dit bad is er een plantenzone. Hier zorgt een combinatie van planten, zoals irissen, kattenstaarten, zuurstofplanten (onderwaterplanten) voor filtering van het water. Legt Zwart uit. De beplanting zorgt voor een milieu waarin bacteriën het vuil uit het water kunnen afbreken. Waterlelies zorgen daarbij voor schaduw in het water zodat de beplantingszone niet te snel opwarmt.

De beplanting in het helofytenfilter is nog niet erg ontwikkeld, maar dat is niet erg volgens Zwart: „De groei van de beplanting loopt synchroon met de ontwikkeling van het zwemseizoen. Nu is het nog fris en rustig in het buitenbad en kan de beplanting zich ontwikkelen. Straks in juni en juli is de beplanting gegroeid en zal ook het gebruik van het zwembad toenemen.”

Naast dit plantenfilter is er een groot grindfilter. Hiervoor gebruikte hovenier het oude buitenbad van 15×10 meter en 1,5 meter diep. Het zwemwater wordt door skimmers heen uit het zwembad gepompt en met sproeiers in het grindfilter van zo’n 200 kubieke meter gebracht. Naarmate het zwembad drukker of rustiger is en het water meer of minder troebel, kunnen deze sproeiers harder of zachter worden gezet.

Ook het grindfilter is beplant, met robuuste planten zoals Carex en rietachtige planten. Die beplanting zorgt niet alleen voor een fraai beeld maar helpt ook bij de zuivering. Zwart: „Er ontstaat een biofilm om de grindstenen heen dat het water zuivert. De beplanting krijgt geen extra voeding maar leeft op het vuil dat uit het zwemwater komt.”

 

 

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar Tuin en Landschap
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift Tuin en Landschap
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties