‘Effectieve onkruidbestrijding vergt inzet meerdere technieken’

Sponsored content. Mechanisatiebedrijf Wim van Breda in Geldermalsen levert werktuigdragers van de Duitse fabrikant Kersten. Aan deze machines kunnen diverse werktuigen worden gekoppeld, waardoor een hovenier meerdere technieken kan inzetten om onkruid te bestrijden. ,,Effectief onkruid bestrijden red je nooit met één enkele techniek.”

Wim van Breda BV levert trekkers, machines en werktuigen voor het onderhoud van wegen, bermen en sloten. Sinds vorig jaar importeert het bedrijf machines voor groenonderhoud van de Duitse fabrikant Kersten. „Ons dealerschap viel zo’n beetje samen met het verbod op de inzet van chemicaliën tegen onkruid”, vertelt Wim van Breda jr. „De markt ontplofte en veel hoveniers kochten impulsief een machine om het onkruid te lijf te gaan. Inmiddels worden de beslissingen meer weloverwogen genomen.”

Wat onkruidbestrijding betreft levert het bedrijf vooral werktuigdragers van Kersten, waaraan diverse werktuigen kunnen worden gekoppeld. „Denk aan een borstel, brander of heteluchtmachine voor de bestrijding van onkruid. Daarnaast kan er ook een zoutstrooier aan worden gekoppeld, waardoor de machine in de winter inzetbaar is voor gladheidsbestrijding.”

Van Breda geeft aan dat de eenassige K-Line werktuigdrager van Kersten het meest geschikt is voor onkruidbestrijding. „Het voordeel is dat deze machine zelfrijdend is, waardoor je niet zelf de loopsnelheid hoeft te bepalen. Dat is een voordeel; het is namelijk heel moeilijk om lopend altijd dezelfde snelheid te houden.”

Meerdere technieken

Onkruid bestrijden red je volgens Van Breda nooit met één techniek; alleen borstelen, branden of inzet van heet water is niet voldoende. „Er is geen methode die afdoende is om onkruid in één keer weg te krijgen. Dat is ook een voordeel van de machines van Kersten; je kunt meerdere technieken inzetten. Bovendien heb je maar twee minuten nodig om te switchen van aanbouwwerktuig.”

De nieuwste ontwikkeling is een heteluchtmachine van 75 cm, die aan de Kersten-werktuigdrager kan worden gekoppeld. „De heteluchtmachines die tot nu toe werden gebruikt, waren minimaal één meter breed. Met deze kleinere variant kun je bijvoorbeeld makkelijk door een tuinpoort bij particuliere klanten.”

Naast de werktuigdragers en aanbouwwerktuigen van Kersten levert Van Breda ook onkruidbranders van HOAF Weedcontrol, fabrikant van infrarood onkruidbestrijders. Deze machines kunnen eveneens aan de werktuigdragers van Kersten worden gemaakt. „De HOAF WeedAir-serie heeft zich bewezen als een betrouwbare thermische onkruidbestrijder met een grote capaciteit. De machines worden op grote schaal ingezet voor het met lucht verhitten van onkruid op verschillende soorten (on)verharde oppervlaktes. “

In beweging

Van Breda ziet dat de onkruidbestrijdingsmethodes volop in ontwikkeling zijn en dat hoveniers ook veel experimenteren. „Ik hoor bijvoorbeeld regelmatig dat met azijn wordt gespoten tegen onkruid, zodat ze niet hoeven te branden of hete lucht hoeven in te zetten.”

De ondernemer verwacht dat er in de toekomst meerdere nieuwe spuitoplossingen, zowel mechanische oplossingen als niet-chemische middelen, op de markt zullen komen. ,„De markt is in beweging en zal de komende jaren zeker niet stilstaan.”

Wim van Breda is als standhouder aanwezig op het seminar Onkruidbeheersing van Tuin en Landschap en Wellantcollege in Houten op 21 september.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties