Eisen Groen Label Kas geëvalueerd en aangepast

    Stichting Milieukeur (SMK) en de sector zelf hebben de effecten van het Groen Label Kas-programma op een rij gezet. De evaluatie is een eerste stap geweest in de herziening van het nieuwe certificatieschema. Het nieuwe schema zal gelden vanaf 1 januari 2022.       

    Er is gekeken welke maatregelen in welke mate worden toegepast om na te gaan wat diverse maatregelen bijdragen aan het GLK-schema en welke mogelijk overbodig waren. Conclusie: sommige maatregelen hebben geen of weinig bijdrage aan verduurzaming. Bijvoorbeeld drainwaterontsmettingsinstallaties werden onder het vorige schema beloond. „Bedrijven die deze echter installeren, zouden dat sowieso doen. Bovendien wordt hun lozing niet door die apparatuur beïnvloed, maar door kosten en de N-emissienorm. Die maatregelen werden daarom beschouwd als overbodig en zijn daarom verwijderd”, meldt projectleider Jaap bij de Vaate van SMK.    

    Hetzelfde geldt volgens het College van Deskundigen Plantaardig voor vestiging in Greenports. Dat leverde bedrijven punten op, zonder garantie dat de bedrijfsvoering verduurzaamde. De belangen van Greenports blijven wel, maar GLK is daarvoor geen sturingsmechanisme. Ook die maatregel is afgevoerd.      

    Niet meer van deze tijd     

    In de evaluatie kwam ook naar boven dat de beloning van gieten met bronwater niet meer past in deze tijd. Met dalende grondwaterstanden en klimaatverandering is het niet te verdedigen om dat te blijven belonen: hemelwater is de eerste optie voor gietwater en grondwateronttrekking kan niet meer worden beloond.       

    Eraf en erbij     

    „Met het afvoeren van ongebruikte en niet-verduurzamende maatregelen zou 60 tot 70% van de certificaathouders van de afgelopen twee jaar nog steeds het certificaat halen. Voor de andere bedrijven geldt dan, dat ze meer of andere keuzemaatregelen zouden moeten toepassen om een certificaat te halen”, Licht Bij de Vaate toe.    

    Naast verdwenen keuzemaatregelen zijn er ook nieuwe bijgekomen op het gebied van water, hergebruik van materialen en dubbel ruimtegebruik voor zonnepanelen.     

    Geordend     

    Wat Bij de Vaate denkt dat telers ook wel fijn zullen vinden, is dat basiseisen en keuzemaatregelen nu per thema bij elkaar staan weergegeven.

    Bekijk hier het nieuwe certificatieschema met ondersteunende documenten.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties