Elf genomineerde innovaties voor Gouden Klavertje Vier

Elektrisch en duurzaam zijn dé trends in innovaties. Dat zegt de vakjury die elf innovaties heeft genomineerd voor het Gouden Klavertje Vier. Deze innovatieprijs wordt uitgereikt op GroenTechniek Holland, de tweejaarlijkse groenvakbeurs voor groenprofessionals.

De vakjury beoordeelde in welke mate de innovaties vernieuwend en onderscheidend zijn. Dit leverde uit een totaal van 57 inzendingen elf nominaties op waarvan de meest opvallende op eerste beursdag op 10 september het Gouden Klavertje Vier wint.

Elektrische aandrijving

„De genomineerde innovaties zijn heel divers van aard en om uiteenlopende redenen interessant voor professionals werkzaam in de openbare buitenruimte. Opvallend veel inzendingen zijn innovaties op gebied van elektrische aandrijving en duurzame oplossingen. De innovaties tonen aan hoe breed het werkterrein van de groenprofessional is”, aldus de vakjuryleden. Hieronder volgen de genomineerde innovaties.

Feedtuber – RM5000 Bokashi bagger
Machine die bermgras, groenafval en andere biomassa fermenteert tot vruchtbare bodemverbeteraar, met een doseersysteem dat het doseren van vloeibare micro-organismen en mineralen in granulaatvorm combineert met het samenpersen van het materiaal in de folieslurf in één werkgang.

Green Technology Janssen – BERKY Hybride maaiboot
Volledig elektrisch aangedreven maaiboot (op 48 Volt), werkt acht uur geruisloos en uitlaatgasvrij dankzij lithium-ion accu’s, met ergonomisch en comfortabel bestuurdersplatform en vingertip bediening.

Hemos Machinebouw – Luctor 332
Snelverkeer maaivoertuig met grote capaciteit dankzij twee maaiarmen en met voertuigbreedte van slechts 1.77 meter, waardoor snelwegbermen vanaf de vluchtstrook gemaaid kunnen worden, terwijl men toch meer dan 1.10 m van de rechter rijbaan blijft, dus zonder verkeer te hinderen en zonder wegafzettingen.

Hermans Company – Farmtrac 20E
Eerste productierijpe en volledig elektrische compact tractor die niet onderdoet voor tractoren met brandstofmotor, eenvoudig oplaadbaar (via standaard stopcontact) en goedkoop in onderhoud.

JJ Dabekausen – Houthakselaar Rabaud Xylomix 150E
Deze houthakselaar, aangedreven door lithium-ion accu, met xylomix rotor met 5 opbouwopties en 3 werkmethoden (hamers, messen of combinatie) is de emissie-arme en CO2-neutrale oplossing voor hakselen van bomen en takken tot 15 cm, klein groenafval met hoge compostgraad en vervuild hout met spijkers.

Kraakman Perfors & GroeNoord – Michelin X Tweel Turf radiaalband zonder lucht
Radiaalband zonder lucht die immuun is voor scherpe objecten, makkelijk over obstakels glijdt en drie keer langer meegaat, met als voordeel geen lekke banden, geen ongelijke bandenspanning en betere opvang van schokken; voor het eerst leverbaar in Nederland.

Merlo/de Lille – Tre Emme MM160C
Werktuigdrager met klepelmaaier voor bermonderhoud van 156 pk met 3D maaikop voor rotatie- en kantelbewegingen, met veilige joystick met automatische handdetectie van de gebruiker om hydraulische functies van de machine te activeren.

Milati Grass Machines – Intelligent One
Duurzame, precieze lijntrekker met 100% GPS-besturing die zelfstandig gestuurd belijnt en tijd, kosten en verfverbruik bespaart en ook manueel te besturen is.

New Holland – Xpower
Laagspanning wordt omgezet in hoogspanning, tot maximaal 7000V, 3000W en 2A, en vervolgens via applicatoren naar het onkruid overgebracht worden. De machine is beschikbaar in twee werkbreedtes, 1 en 3 m voor vollevelds onkruidbestrijding tot in de wortel.

RAMM – De Rootwave Pro
Elektrothermisch bestrijden van wortelonkruiden en invasieve exoten met hoogspanning. Elektrische stroom wordt door natuurlijke weerstand in de plant omgezet in warmte, waardoor de plant van binnenuit gaat koken zonder dat omringende planten hinder ondervinden.

Wim van Breda – Metron P48 RC
Radiografisch bestuurde werktuigdrager met hybride aandrijving die efficiënt werkt met minder vermogensverlies dan hydraulische aandrijving, die emissievrij en zuiver elektrisch werkt en bruikbaar is voor alle werktuigen.

De jury bestaat uit Johan Simmelink (Tuin en Landschap), Gert Vreemann (Grondig), Gertjan Zevenbergen (Tuin en Parktechniek), Hein van Iersel (NWST)  en Rien van der Spek (voorzitter VHG).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties