Enthousiasme

Waar moet je nog zoeken naar nieuw personeel? En, is vakkennis en vakvaardigheid dan hetgeen waarnaar je naar verlangt?

In mijn zoektocht naar nieuwe werknemers kwam ik vorig jaar, via een goede vriend, in contact met een man uit de bouw. Hij was destijds voornemens in deeltijd de VHG Brancheopleiding voor aankomend hovenier te gaan volgen. Ik was in dubio. Had deze man wel het juiste profiel? Als echte fijnhovenier stuur ik liever uitsluitend vakbekwame hoveniers naar mijn klanten. Ik besloot hem op gesprek te laten komen: nog langer zoeken naar iets dat er blijkbaar niet is, leek me ook niet zinvol.

In de eerste minuten van het gesprek wist ik het eigenlijk al: dit was onze nieuwe collega. De beste man had een aanstekelijk enthousiaste uitstraling en wilde er echt voor gaan. Wilde graag van zijn hobby zijn beroep maken.

Ik bood hem nog tijdens het gesprek een contract aan. Niet vanwege zijn vakkennis, maar vanwege zijn persoonlijkheid. Hij leek me in het team te passen en geschikt voor onze doelgroep. Dat was voorlopig voldoende.

Inmiddels werkt hij hier al weer vier maanden. Is met de opleiding gestart en loopt over van enthousiasme. Niet alleen voor het beroep van hovenier, maar zeker ook voor het bedrijf waar hij nu werkt.

Waar we zelf al jaren gewend waren aan de opdrachten die we krijgen en de tuinen waarin we werken, wijst de nieuwe collega ons erop dat hij zich voelt als een klein kind in een snoepjeswinkel. Noemt het een eer hier te mogen werken. En wij beseffen nu ook weer: dat is ook zo. Het enthousiasme dat hem zo kenmerkt, waren wij zelf een beetje kwijt geraakt.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties