Essenonderzoek in België: 3,2% van de essen resistent

  Uit onderzoek van het Belgische Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) blijkt dat 3.2% van de onderzochte essen resistent is voor essentaksterfte (of essenziekte zoals de onderzoekers het noemen). Dat meldt de website www.natuurpunt.be.

  51 gebieden in Europa
  De onderzoekers bestudeerden gedurende vijf opeenvolgende jaren de symptomen van de essenziekte bij 5100 essen uit 51 gebieden in Europa. Eind 2017 was 62,8 % van de essen afgestorven. Tegelijk bleek dat 161 bomen (3,2 %) veel minder vatbaar waren voor de ziekte.

  Nakomelingen
  De onderzoekers gebruikten enten en stekken van deze minder vatbare essen om verder te kweken en te onderzoeken waarom ze nauwelijks reageren op de schimmel. De eerste resultaten zijn alvast veelbelovend. Zo zijn 10 % van de zaailingen die opgekweekt werden uit zaden van gezonde essen uit Litouwen (waar de ziekte al sinds midden de jaren 1990 voorkomt), ook weinig vatbaar voor de ziekte. Voor de Vlaamse essen (waar de ziekte voorkomt sinds 2007) is de resistentie van nakomelingen voorlopig nog maar 3,7 %. Als deze gezonde essen op hun beurt gezonde nakomelingen opleveren, kunnen de onderzoekers op termijn een nieuwe zaadbron aanleggen waaruit weer nieuwe gezonde populaties van de Es kunnen ontstaan.

  Hulp van publiek
  De onderzoekers zoeken gezonde Essen in zwaar aangetaste gebieden in Vlaanderen. Zo hopen ze een brede collectie uit te bouwen met een hoge genetische diversiteit. Net als in Nederland wordt bij het essenonderzoek de hulp van het publiek ingeroepen. Iedereen die daarbij wil helpen, kan dat melden via waarnemingen.be (voer in het opmerkingenveld ’gezond’ in).

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties