Etten-Leur in de fout bij bouwplan omgeving boomkwekerij

  De Raad van State zal hoogstwaarschijnlijk het aangepaste bestemmingsplan voor de bouw van een woning naast een boomkwekerij in Etten-Leur vernietigen. Als dat niet gebeurt, dan zal de gemeente Etten-Leur toch zeker een gebrek moeten repareren.

  Het gaat om een geplande woning op een voormalig agrarisch perceel aan de Sprundelsebaan, naast de boomkwekerij van de Maatschap Christianen Van Dijk. De maatschap heeft bezwaar gemaakt tegen het bestemmingsplan, omdat de woning te dicht bij de boomkwekerij komt te staan.

  De gemeente blijkt afgeweken te zijn van de 50 meter zone die de Raad van State hanteert vanwege het ontbreken van een vaste landelijke afstandsnorm. Een kortere afstand is volgens de Raad toegestaan als daarvoor een goede motivatie wordt gegeven. Bijvoorbeeld door goed onderzoek naar de lokale situatie.

  Verkeerde uitgangspunten

  Dat is in Etten-Leur gebeurd, maar van een degelijk onderzoek is volgens de advocaat van de maatschap geen sprake. „De gemeente is uitgegaan van verkeerde uitgangspunten.” Uit eerdere uitspraken van de Raad over spuitzones is duidelijk geworden dat ook tuinen bij woningen moeten worden beschermd tegen spuitnevels. Dus niet alleen de woningen. En gemeten vanaf de tuingrens tot de gewassen die de maatschap kan bespuiten, blijft er een erg korte afstand over.

  Weinig doorlatende haag

  Tijdens de zitting bij de Raad van State kreeg de gemeente nog een tip van de raadsvoorzitter. Gemeenten schrijven in hun bestemmingsplannen vaak voor dat er ook een hoge, weinig doorlatende haag wordt geplant. Dat is in dit geval niet gebeurd. Een woordvoerder van de gemeente stelde dat de initiatiefnemer van het bouwplan die haag wel wil plaatsen. Maar goede voornemens zijn juridisch weinig waard.

  De Raad doet over zes weken uitspraak.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties