EU wil nieuwe toelating glyfosaat voor tien jaar

  Er ligt een Europees voorstel voor een nieuwe toelating van glyfosaat voor tien jaar. De Europese Commissie stemt binnenkort over een nieuwe toelating voor het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel.

  In maart stelde het Europees Agentschap voor Chemische stoffen (ECHA) dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat glyfosaat kankerverwekkend is. Hiermee lijkt de weg vrij voor een nieuwe toelating.

  Advies

  Het voorstel betreft een advies van het college van commissarissen. Deze zomer moeten de EU-lidstaten afzonderlijk hun standpunt bepalen over herregistratie van glyfosaat. Voor het eind van dit jaar neemt een uitvoerend comité een definitief besluit.

  Op 12 juni staat een debat gepland van de Milieucommissie van het Europees Parlement met de Commissie over het voorstel om glyfosaat opnieuw toe te laten voor tien jaar. Ook komen hier de zogenoemde MonsantoPapers aan bod, waaruit zou blijken dat de producent van Roundup zou hebben gesjoemeld met onderzoeksgegevens.

  Onkruidbestrijding op verhardingen

  Een eventuele nieuwe toelating voor glyfosaat staat los van het gebruiksverbod op glyfosaat voor onkruidbestrijding op verhardingen in Nederland. Dit blijft gewoon van kracht en wordt in november van dit jaar uitgebreid naar de hele openbare ruimte.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties