Tuin en Landschap nieuws ‘Europeanen bezorgd over verlies biodversiteit’

‘Europeanen bezorgd over verlies biodversiteit’

0

Europeanen zijn bezorgd over verlies van biodiversiteit en hechten veel waarde aan natuur. Dat blijkt uit een enquête door de Europese Commissie onder 27.000 EU-burgers. Tegelijk is er nog veel onwetendheid over biodiversiteit en over natuurbeschermingsprogramma’s zoals Natura 2000.

Over het algemeen zijn EU-burgers het over eens dat verlies van biodiversiteit moet worden gestopt. Veel mensen zien ook klimaatverandering als een bedreiging voor biodiversiteit. Toch weet een meerderheid van de inwoners van de EU niet wat biodiversiteit precies betekent.

Natura 2000

Het beschermen van natuur vinden inwoners belangrijk. Tegelijk weet slechts een op de negen Europeanen van het bestaan van Natura 2000, het Europese netwerk van beschermde natuurgebieden. Ook zijn er grote verschillen tussen landen. Zo heeft in Bulgarije en Finland 76% van de inwoners van Natura 2000 gehoord, tegen slechts 4% in het Verenigd Koninkrijk.

Deelnemers aan de enquête vinden het belangrijk dat de EU zich inzet voor de bescherming van biodiversiteit en herstel van natuur. Ook moet schade aan natuur worden gecompenseerd en moeten burgers beter worden geïnformeerd over het belang van biodiversiteit.

Ralph Mens
Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van Tuin en Landschap.

Reageer op dit artikel

avatar