Europese certificaten voor groen onderwijs

Op 1 december zijn voor het eerst de Erasmus+ VET Mobility Charters uitgereikt. Maar liefst 10 van de 24 uitgereikte certificaten waren voor het groene mbo.

Het kwaliteitscertificaat is een erkenning voor succesvolle, kwalitatief hoogstaande internationale mobiliteitsprojecten binnen het mbo. Om het charter te mogen ontvangen moet internationalisering ingeweven zijn in het beleid van de organisatie. Ander belangrijk criterium is dat internationalisering sterk verankerd is in de opleidingen.

Internationale stages
Het groene onderwijs loopt voorop wanneer het gaat om internationalisering. Dat blijkt onder meer uit het aantal internationale stages dat wordt gevolgd door studenten in het mbo-groen (6%, tegen 1% in het gehele mbo).

De AOC Raad is blij met de erkenning. Internationalisering maakt deel uit van het Sectorplan 2015-2020. Het kwaliteitscertificaat draagt bij aan de verdere ontwikkeling van internationalisering: studenten en docenten komen voor meer externe subsidies in aanmerking, het zorgt voor erkenning door buitenlandse partners en het keurmerk draagt bij aan vermindering van administratieve rompslomp bij subsidieaanvragen.