Europese toelating glyfosaat met vijf jaar verlengd

  De lidstaten van de Europese Unie hebben ingestemd met een voorstel om onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat weer voor vijf jaar toe te laten. De huidige toelating loopt op 15 december af.

  Eerder lukte het niet om de vereiste meerderheid achter een voorstel voor verlenging van de toelating te krijgen. Maandag stemden echter achttien landen voor, negen tegen en één lidstaat onthield zich van stemming.

  Petitie

  In aanloop naar de stemming is er flink gelobbyd door voor- en tegenstanders van glyfosaat. Zo hield het Europees Parlement een hoorzitting naar aanleiding van een petitie die door meer dan een miljoen EU-inwoners is ondertekend.

  Het Europees Parlement is voor een uitfasering van glyfosaat binnen vijf jaar. De Europese Commissie is hier echter niet mee akkoord gegaan.

  Gebruiksverbod

  De verlenging van de toelating van glyfosaat heeft verder geen gevolgen voor het gebruiksverbod voor professionals in Nederland. Wel blijft glyfosaat nu ook de komende vijf jaar toegestaan in uitzonderingssituaties, zoals die beschreven staan in de regelgeving voor hoveniers en groenvoorzieners.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties