Evergreen

    Kerstgroen stamt uit een tijd toen kassen nog zeldzaam waren, de winters koud en de mensen zuurkool uit het vat en andere ingemaakte groente aten omdat er niet veel anders was. Dat deden ze niet uit armoede, maar omdat ze afhankelijk waren van wat de natuur in ons land te bieden had in de winter.

    Maar ook toen al maakten de mensen het extra gezellig in huis. Ze haalden een kerstboom in huis met echte kaarsjes en kochten bij de bloemisten feestelijke bloemstukken. Maar er waren alleen geen bloemen in de winter. Wel het groen van de groenblijvende heesters zoals coniferen.

    Gele en groene conifeer, gepelde wilgenkatjes voor de hoogte, sphagnum als basis en dennenappels waren de weinige materialen die ‘s winters voorhanden waren. De rode bessen van de hulstboom maakten in die tijd het verschil. Het was het enige materiaal met een kleur en dat drukte zich goed uit in de prijs. Voor mooie takjes met een goede bezetting werd 15 tot 20 gulden per kilo betaald.

    Huisleverancier Andromeda

    Er zijn nog twee kwekerijen uit die lang vervlogen tijd: Van der Elst in Dedemsvaart van meer dan 140 jaar oud en Andromeda in Loosdrecht van ongeveer 70 jaar oud. De laatste kwekerij is de huisleverancier van Bab Star, waarmee hij al jaren zakendoet.

    Peter van de Rijdt en Wim Steman hebben de kwekerij 25 jaar geleden overgenomen en hebben veel oude variëteiten vernieuwd met rassen en soorten vanuit de hele wereld. Meer dan dertig soorten conifeer, drie soorten hulst, leucothoe en nog wat andere heesters zijn op hun landgoed te vinden. Kwekerij Andromeda valt onder het natuurbeheer en herbergt naast de vele soorten coniferen ook zeldzame dieren zoals dassen, vossen en zelfs ringslangen. Deze dieren zorgen voor een gezonde natuur en dragen bij aan een goede groei van de bomen. Dit alles zorgt voor MPS A+-groensoorten in vele vormen en tinten.

    Een paar voorbeelden:

    • Sciadopitys Verticillata of parasol-den: een bijzondere boom met heel lange naalden uit Japan.
    • Xantocyparis Nootkatensis: een conifeer met een bijzondere structuur; de gekrulde takjes hebben iets weg van koraal. Een zeer zeldzame ranke conifeer met lange hangende takken die je goed kunt buigen.  
    • Chamaecyparis obtusa Coralliformis: met gekrulde takjes die overeenkomsten hebben met koraal.

    Onderscheiden

    Met het groen van deze kwekerij kunnen bloemisten zich heel goed onderscheiden ten opzichte van de massaproductie, vindt Bab Star. ‘En met prijzen van €9 tot 15 per emmer is er ook nog een goede marge te behalen. Het ruikt niet alleen lekker, het is ook mooi, lang houdbaar en heel erg duurzaam.’

    Coniferengroen is moderne nostalgie: de oude kerstgeuren én het gevoel om verbonden te zijn met de natuur. Bij uitstek hét materiaal voor Kerst en vergeet vooral niet de hulst. ‘Bewaar hulst niet in het donker, want dan verliest het haar blad.’

    Coniferenmiddag met Pim van den Akker

    Eind oktober heeft Bloemengroothandel Bab Star samen met Andromeda een coniferenmiddag georganiseerd, speciaal voor klanten en geïnteresseerden. Met als doel op een andere manier kennis te maken met de mogelijkheden van het coniferengroen.
    Na een interessante rondleiding van Wim over zijn kwekerij lieten de bloemisten zich inspireren door Pim van den Akker. Tijdens de workshop liet de arrangeur en bloemstylist zien hoe je op een creatieve manier gebruik kunt maken van alleen groen. Vervolgens kregen de aanwezigen de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan. Er zijn al plannen om dit volgend jaar opnieuw te doen, dus reserveer in uw agenda alvast de eerste zondag van oktober.

    Tekst: Bab Star, Bloemengroothandel Bab Star jr | Foto’s: Cisz Design & Photography Winterbook Design en Fotostudio GJ Vlekke

    Dit artikel verder lezen?

    Wachtwoord vergeten

    Uw voordelen

    • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar Tuin en Landschap
    • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
    • Ontvang elke twee weken het tijdschrift Tuin en Landschap
    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties