Extra foto’s Themanummer Herdenkingsplekken

Het themanummer Herdenkingsplekken van Tuin en Landschap is verschenen. Daarin worden negen projecten besproken die door landschapsarchitecten zijn ontworpen en waarin de omgeving een rol speelt bij rouwverwerking. Qua schaal, grootte en thematiek lopen deze projecten sterk uiteen. Van een groot landschappelijk monument om de ramp met de MH17 te herdenken, tot een kleine ingetogen plek om ruimte te geven aan rouw voor te vroeg geboren kinderen.

De projecten zijn door Tuin en Landschap samen met de NTVL (Nederlandse Vereniging voor Tuin- en Landschapsarchitectuur) geselecteerd. Het gaat om de volgende projecten:

Ossuarium begraafpaats Orthen Den Bosch – Kim Brok van Bouwstudio Toon en Vincent de Gouw van het Ontwerperscollectief

Herdenkingsplein Nationaal Militair Museum Soesterberg – H+N+S Landschapsarchitecten

Begraafplaats Rhijnhof Leiden – Copijn Bruine Beuk

Oorlogsmonument Anloo – Strootman Landschapsarchitecten

Nationaal Donormonument Naarden-Vesting – tlu landschapsarchitecten

Natuurbegraafplaats Hillig Meer Eext – Bleeker en Nauta  Landschapsarchitecten

Bergidylle Lingezegen – Feddes/Olthof landschapsarchitecten

Nationaal Monument MH17 – Landschapsarchitect Robbert de Koning

Bezinningsplek Rusthof Wijk en Aalburg – Landschapsarchitect Loes Lijmbach

Lezing Dag van de Openbare Ruimte

Op de Dag van de Openbare Ruimte op donderdag 28 september overhandigt de voorzitter van de NVTL Ben Kuipers het themanummer aan de loco-burgemeester van Haarlemmermeer, Marjolein Steffens-Van de Water. In haar gemeente ligt het herdenkingsmonument voor de ramp met de MH17. Voorafgaand hieraan geeft landschapsarchitect Robbert de Koning een lezing over het Nationaal Monument MH17. Hij wordt bijgestaan door kunstenaar Ronald Westerhuis die het gedenkteken in het hart van dit monument heeft ontworpen en Jasper Haster van Boomkwekerij Ebben, die alle 298 bomen heeft geschonken.

Tentoonstelling

Behalve een themanummer, stelt de NVTL ook een tentoonstelling samen van de herdenkingsplekken. Die is op de Dag van de Openbare Ruimte op zowel woensdag 27 en donderdag 28 september te zien op het zogenoemde ’Plein’ waar de NVTL zich samen met andere organisaties en bedrijven presenteert.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties