‘Floriade internationaal uithangbord voor innovaties’

  De Tweede Kamer wil dat het kabinet jaarlijks ruim voor de begrotingsbehandeling rapporteert over de voortgang van innovatieve projecten rond de Floriade Almere en de bijbehorende rijksbijdragen. Dat staat in een motie die dinsdag door de Kamer is aangenomen.

  De motie, die is ingediend door VVD, D66, PvdA en GroenLinks, stelt dat de Floriade 2022 „een internationaal uithangbord zal zijn voor innovaties op het gebied van wereldwijde thema’s als klimaat en energie, voeding, gezondheid, circulariteit en landbouw.”

  Showcase en proeftuin

  Volgens de partijen sluit de innovatieve agenda van de Floriade prima aan bij de doelen van het kabinet op deze thema’s. In de motie staat verder dat er een convenant zal worden opgesteld om de Floriade maximaal te benutten als showcase en proeftuin voor de innovatieagenda’s van diverse ministeries.

  Kritisch geluid

  Alleen Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren en PVV stemden tegen de motie. De tegenstem van de PVV sluit aan bij het kritische geluid dat de PVV in Almere laat horen wat betreft de plannen voor de Floriade. Zo citeert het FD woensdag PVV-fractieleider in Almere Toon van Dijk over ‘geheime posten’ waarmee de gemeente kostenoverschrijdingen uit de Floriade-begroting zou willen houden.

  Volgens het artikel zouden de kosten voor de Floriade in 2022 kunnen oplopen tot 28 of zelfs 35 miljoen euro. Eerder heeft de raad al laten weten nieuwe tegenvallers niet zonder slag of stoot te zullen accepteren. Donderdag vergadert de gemeenteraad van Almere over de Floriade-begroting. Daarin komen ook overschrijdingen aan bod.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties