Tuin en Landschap nieuws Flower Power centraal in kleurrijke Keukenhof

Flower Power centraal in kleurrijke Keukenhof

0

De Keukenhof in Lisse opent donderdag de poorten voor de 70e editie van de bloembollententoonstelling. Thema dit jaar is Flower Power. „Een knipoog naar de jaren ’70,” aldus directeur Bart Siemerink. Een beetje ‘peace and love’, dat kan de wereld wel gebruiken.

Het park staat er al kleurrijk bij; naast de traditionele krokussen bloeien ook al vroege tulpen, narcissen en zelfs de hyacintenknoppen staan op springen. „Het park heeft er bij de opening nog nooit zo mooi bijgestaan,” zegt Siemerink glunderend tegenover de toegestroomde pers.

Het wordt sowieso een lang seizoen, want Keukenhof is dit jaar 8,5 week lang open, van 21 maart tot en met 19 mei. Om te zorgen dat bezoekers van dag één tot en met de sluitingsdag dezelfde kleurenpracht ervaren, wordt overal in het park in meerdere lagen aangeplant. Zelfs de mengsel met 10 tot 15 verschillende soorten worden in lagen aangeplant.

„Keukenhof is het visitekaartje voor de sierteeltsector,” vertelt Siemerink, „De lat ligt hoog. We proberen Keukenhof tot in de finesse het mooiste lentepark van de wereld te maken.” Gezien de 1,4 miljoen bezoekers die ook dit jaar weer worden verwacht, lijkt dat aardig te lukken.

Er is weer een en ander vernieuwd in het park. Zo is het gedeelte rond de terp, achter het Oranje Nassaupaviljoen opnieuw ingericht en siert een nieuw kunstwerk dit gedeelte waar voorheen een levensgroot schaakbord stond. Ook in de Clusiustuin is de verharding vernieuwd en komen alle zichtlijnen goed tot hun recht.

De Inspiratietuinen, inmiddels een vast onderdeel van de Keukenhof, zijn deels ook geïnspireerd op het thema: Flower Power Garden, Hapiness Garden en Love & Peace Garden. Daarnaast The Green Machine, Forest Cabin en Ibiza Garden. Siemerink: „Het is misschien een open deur, maar eigenlijk hadden we dit thema veel eerder moeten oppakken. Het geeft het park een extra twist, met verwijzingen naar de hippietijd, Woodstock, peace en love.”
Geen overbodige luxe in deze soms verwarrende tijden. Niet voor niets was er een vraag over de beveiliging van Keukenhof. Siemerink wil er niet teveel over zeggen. „We hebben het goed geregeld. Kleine calamiteiten kunnen we zelf opvangen, en voor grote calamiteiten hebben we de zaken in Nederland goed op orde.” Daarmee is de kous af.

Als park wil de Keukenhof niet te lang stil blijven staan bij het 70-jarige jubileum. „We willen vooral vooruit kijken, en dat moet ook want er gebeurt genoeg. Zo staat de ruimte ook in de Bollenstreek onder druk en is het behoud van bloeiende bollenvelden en actieve bollenkwekers niet vanzelfsprekend. Wij willen hier graag ons steentje aan bijdragen, evenals aan de bereikbaarheid van de streek.”

Zo blijft Keukenhof ook na zeventig jaar dé etalage voor de Nederlandse sierteeltsector, en met name voor de bollen. Aan het park te zien en de groeiende belangstelling, óók van jongere doelgroepen, kan de Keukenhof nog wel een tijdje vooruit.

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar Tuin en Landschap
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift Tuin en Landschap
Ralph Mens
Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van de titels Tuin en Landschap en De Boomkwekerij.

Reageer op dit artikel

avatar