Tuin en Landschap Foto en Video Extra foto’s Themanummer Herdenkingsplekken

Extra foto’s Themanummer Herdenkingsplekken

0

Het themanummer Herdenkingsplekken van Tuin en Landschap is verschenen. Daarin worden negen projecten besproken die door landschapsarchitecten zijn ontworpen en waarin de omgeving een rol speelt bij rouwverwerking. Qua schaal, grootte en thematiek lopen deze projecten sterk uiteen. Van een groot landschappelijk monument om de ramp met de MH17 te herdenken, tot een kleine ingetogen plek om ruimte te geven aan rouw voor te vroeg geboren kinderen.

De projecten zijn door Tuin en Landschap samen met de NTVL (Nederlandse Vereniging voor Tuin- en Landschapsarchitectuur) geselecteerd. Het gaat om de volgende projecten:

 • In het ossuarium van begraafplaats Orthen in Den Bosch laten de ontwerpers bovengronds zien, wat er ondergronds gebeurt. (Foto: Erik Rotteveel)

 • Onder de blokken zijn de botresten van geruimde graven begraven. Zo'n zestig jaar zullen zowel het hout als de botten erover doen om op te gaan in de natuur. (Foto: Erik Rotteveel)

 • Het Herdenkingsplein op de voormalige Luchtmachtbasis Soesterberg heeft de vorm van een trapezium, die vorm komt ook terug in de tegels. (Foto: Ralph Mens)

 • Centraal op het plein staat het Luchtmachtmonument ’Aan de Gevallenen’. (Foto: Ralph Mens)

 • Het plein is omkaderd met zitranden van beton. (Foto: Ralph Mens)

 • Op begraafplaats Rhijnhof in Leiden zorgt de unieke urnenmuur voor sfeer. (Foto: Erik Rotteveel)

 • In de slangenmuur ’bewegen’ de verspringende nissen zowel horizontaal als verticaal. (Foto: Erik Rotteveel)

 • In Anloo is een monument ontworpen op de plek waar in de Tweede Wereldoorlog dramatische gebeurtenissen plaatsvonden. (Foto: Harry Cock)

 • Naast de Grote Kerk in Naarden-Vesting staat het Nationaal Donormonument: een eerbetoon aan alle anonieme donoren. (Foto: Erik Rotteveel)

 • Het kunstwerk ’De Klim’ is niet opvallend aanwezig, maar wel helemaal op zijn plek. (Foto: Erik Rotteveel)

 • Op Natuurbegraafplaats Hillig Meer in Eext kun je de natuur ervaren: het is een plek van schoonheid, troost en verhalen. (Foto: Erik Rotteveel)

 • Hillig Meer is onderdeel van landgoed Heidehof. Een rechte acacialaan verbindt het ontvangsthuis met het oude grondgebied van het landgoed. (Foto: Erik Rotteveel)

 • De graven op Hillig Meer worden gemarkeerd met boomschijven. (Foto: Erik Rotteveel)

 • In recreatiegebied Lingezegen zijn verschillende idylles aangelegd waar mensen na hun crematie kunnen worden uitgestrooid of bijgezet in een urnenmuur. (Foto: Peter Bennink)

 • Elke idylle in Lingezegen heeft een pergola als herkenningspunt. (Foto: Peter Bennink)

 • Het Nationaal Monument MH17 ligt in een cirkel van zonnebloemen. (Foto: Miranda Vrolijk)

 • Het monument heeft de vorm van een lint dat driedimensionaal oprijst uit het vlakke land. In het hart staat het gedenkteken. (Foto: Miranda Vrolijk)

 • Op het Nationaal Monument MH17 zijn 298 bomen aangeplant. Voor elk slachtoffer van de ramp één boom. (Foto: Miranda Vrolijk)

 • Op begraafplaats Rusthof in Wijk en Aalburg is een gedenkplaats ingericht voor te vroeg geboren kinderen. (Foto: Peter Bennink)

Ossuarium begraafpaats Orthen Den Bosch – Kim Brok van Bouwstudio Toon en Vincent de Gouw van het Ontwerperscollectief

Herdenkingsplein Nationaal Militair Museum Soesterberg – H+N+S Landschapsarchitecten

Begraafplaats Rhijnhof Leiden – Copijn Bruine Beuk

Oorlogsmonument Anloo – Strootman Landschapsarchitecten

Nationaal Donormonument Naarden-Vesting – tlu landschapsarchitecten

Natuurbegraafplaats Hillig Meer Eext – Bleeker en Nauta  Landschapsarchitecten

Bergidylle Lingezegen – Feddes/Olthof landschapsarchitecten

Nationaal Monument MH17 – Landschapsarchitect Robbert de Koning

Bezinningsplek Rusthof Wijk en Aalburg – Landschapsarchitect Loes Lijmbach

Lezing Dag van de Openbare Ruimte

Op de Dag van de Openbare Ruimte op donderdag 28 september overhandigt de voorzitter van de NVTL Ben Kuipers het themanummer aan de loco-burgemeester van Haarlemmermeer, Marjolein Steffens-Van de Water. In haar gemeente ligt het herdenkingsmonument voor de ramp met de MH17. Voorafgaand hieraan geeft landschapsarchitect Robbert de Koning een lezing over het Nationaal Monument MH17. Hij wordt bijgestaan door kunstenaar Ronald Westerhuis die het gedenkteken in het hart van dit monument heeft ontworpen en Jasper Haster van Boomkwekerij Ebben, die alle 298 bomen heeft geschonken.

Tentoonstelling

Behalve een themanummer, stelt de NVTL ook een tentoonstelling samen van de herdenkingsplekken. Die is op de Dag van de Openbare Ruimte op zowel woensdag 27 en donderdag 28 september te zien op het zogenoemde ’Plein’ waar de NVTL zich samen met andere organisaties en bedrijven presenteert.

Miranda Vrolijk
Miranda Vrolijk is vakredacteur bij Tuin en Landschap. Ze is sinds 2002 werkzaam bij Uitgeverij Hortipoint en in 2005 als vakredacteur bij Tuin en Landschap begonnen.

Reageer op dit artikel

avatar