De Boomkwekerij Markt Franse architecten bewonderen Brabantse bedrijven

  Franse architecten bewonderen Brabantse bedrijven

  0

  Landschapsarchitecten uit Frankrijk bezochten woensdag verschillende boomkwekerijen in Brabant.

  Het Franse bezoek was georganiseerd door de Nederlandse ambassade in Parijs samen met handelsbond Anthos. Doel is kennis vergaren en ook uitwisselen, aldus landbouwraad Cindy Heijdra die mee was met de architecten. „En hopelijk genereert dit bezoek business in de toekomst, ofwel dat Nederlandse kwekers meer producten in Frankrijk kunnen afzetten.”

  • De Franse architecten waren bij Smits onder de indruk van deze Rhododendron...

  • ... en allerlei vormen van haagbeuk...

  • ... maar ook van deze beuk, Fagus sylvatica ’Atropunicea’.

  • Smits kweekt ook grote solitairen van Taxus...

  • ... en metershoge Cupressocyparis leylandii.

  • De Fransen zagen ook hoe de producten gereed zijn voor aflevering...

  • ... en hoe ze op transport gaan naar de afnemer.

  • Topiary ofwel vormen zijn er niet veel in Frankrijk, zeiden de architecten, die bij Smits en andere bedrijven dan ook goed om zich heen keken.

  Drie jaar geleden was er een vergelijkbaar bezoek aan de Nederlandse boomkwekerij, toen van Britse en Ierse architecten en de landbouwraad in Londen. „Dat heeft toen zeker handel opgeleverd voor een aantal bedrijven”, aldus Leon Smet van Anthos, die de Fransen eveneens vergezelde.

  Ook Rotterdamse projecten bekeken

  Dinsdag bezochten de Fransen Rotterdam om een aantal beplantingsprojecten te bekijken, inclusief daktuinen. Daar is ook aandacht besteed aan waterberging. Heijdra: „Nederland is goed in een geïntegreerde aanpak van stedelijk groen, dat vinden de Fransen interessant.”

  Op woensdag werden Smits Boomkwekerij en Van Oosterwijck Vaste Planten in Molenschot bezocht, ABCoop en De Spankert in Boxtel, M. van den Oever in Haaren en Boomkwekerij Udenhout. Het vakblad was aanwezig bij Smits (foto’s).

  Donderdag zijn de architecten in Zundert, bij Maasplant en Boot & Dart.

  Foto’s: Arno Engels

   

   

   

   

  Arno Engels
  Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

  Reageer op dit artikel

  avatar