Gardenista-tuin vraagt aandacht voor diabetes

Hoe kwetsbaar, maar tegelijkertijd veerkrachtig de mens is, dat willen de ontwerpers Peter van Dam en Jolanda Vreeken laten zien met hun ontwerp op Gardenista. De tuin die aandacht vraagt voor diabetes, is inmiddels goedgekeurd door de jury.

In de zomer van 2019 werd bij de zoon van Van Dam diabetes geconstateerd, een ingrijpende en levensveranderende ziekte. „Want dat betekent altijd op je hoede zijn, weg spontaniteit.’’ En de zoon van Van Dam staat niet alleen, dagelijks komen er in Nederland 150 mensen bij met diabetes. In totaal hebben nu 1,2 miljoen Nederlanders diabetes wat neerkomt op 6% van de bevolking.

Van Dam heeft een ontwerpbureau, Rivius, in Alphen aan den Rijn. Hij sloeg de handen ineen met tuinontwerper Jolanda Vreeken van Joosbuiten in Epe. Samen ontwierpen zij een tuin voor tuinevenement Gardenista dat van 13 t/m 17 mei plaatsvindt op landgoed Havezate Den Alerdinck nabij Zwolle. Beiden hebben al meermaals showtuinen ontwerpen voor het tuinenfestival op Appeltern.

Diabetes-tuin Gardenista Peter van Dam

Gevangen in verlangen
In hun tuin ’Gevangen in verlangen’ laten de twee ontwerpers zien wat de invloed is van een ingrijpende ziekte als diabetes. Als je diabetes hebt, moet je leren omgaan met de onverbiddelijkheid van een hoog en laag bloedsuikergehalte, de zogenoemde hypo’s en hypers. Deze zijn vormgegeven door een harde, zigzaggende lijn van cortenstaal. Die geeft de pieken en dalen weer. Langs het cortenstaal wringen zich krachtige planten: zij verbeelden de veerkracht van de mens, want ondanks zijn beperkingen vindt hij kracht. Hij accepteert en groeit.

Blauwe regen verbeeldt hoop
Dwars door de tuin kronkelt rood als bloed de levensweg van de diabetespatiënt. Dit pad is uitgevoerd in gebroken glas om te laten zien hoe kwetsbaar een mens is. Rondom de tuin staan ondoordringbare betonnen wanden, die houden de diabetes-patiënt als het ware gevangen. Een pergola met blauwe regen verbeeldt de hoop op een toekomst zonder beperkingen.

De tuin bestaat vooralsnog alleen op papier. Inmiddels heeft farmaceutisch bedrijf Novo Nordisk, een grote producent van insuline, een donatie gedaan waarmee de realisatie al en stuk dichterbij komt. De ontwerpers kunnen echter nog meer ondersteuning gebruiken en zijn op zoek naar sponsoren.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties