Hortipoint Gazondemodag wordt Nationale Demodag Hoveniers

  Gazondemodag wordt Nationale Demodag Hoveniers

  0

  De derde woensdag in september is het weer Gazondemodag, een praktijkdag voor hoveniers en groenvoorzieners. Met een nieuwe naam en invulling willen de initiatiefnemers de dag naar een hoger plan trekken: Nationale Demodag Hoveniers laat op 19 september  in Biezenmortel trends en ontwikkelingen uit ’de levende tuin’ zien. Er komen ook grote themademonstraties met de nieuwste machines, producten en toepassingen.

  Demonstraties
  Met een sterk uitgebreide markt met bomen, plantgoed, biologische plaagbeheersing en tuinbenodigdheden wil de demodag nieuwe stijl ook op het gebied van beplantingen meer laten zien. Vandaar de naamswijziging. De machinedemonstraties zijn uiteraard gebleven, want juist met die praktische insteek onderscheidt dit vakevent zich van andere bijeenkomsten.

  „Het aantal demonstrerende exposanten is verdubbeld en centraal gaan we zelfs twee thema’s breed uitmeten”, zegt coördinator René de Munnik van Limagrain Advanta. „In de ochtend is dat de stapsgewijze aanleg van een nieuw gazon, van bodemanalyse en bodembewerking tot graszoden leggen. In de middag staan onderhoud en herstel op het programma met de jaarlijkse opknapbeurt als insteek; bemesten, maaien, verticuteren, afzuigen, doorzaaien, werkelijk alles komt aan de orde.”

  Biodiversiteitsetalage

  Het 10.000 m2 grote demoterrein biedt ook weer de nodige ruimte voor allerlei proef- en testvakken en een profielkuil. Zo is het effect van verschillende bodemverbeteraars en meststoffen te zien en is er aandacht voor de aanpak van storende lagen in de bodem.

  Ook zijn er verschillende voorbeeldgazons en een biodiversiteitsetalage met veldbloemenobjecten passend binnen een duurzaam groenbeheer.

  Er is een doorlopend programma van 9.00 tot 17.00 uur. Het event wordt gehouden op het terrein van Kuypers Graszoden in Biezenmortel. Inschrijven kan hier, de toegang is gratis.

  Deelnemende bedrijven
  Nationale Demodag Hoveniers is een initiatief van graszaadbedrijf Limagrain Advanta en meststoffenleverancier DCM en wordt mede mogelijk gemaakt door Stierman De Leeuw, Etesia, Vredo, Lankhaar Techniek, Stihl, Eliet, Herco Machinery, Wolterinck, Josta tuinmachines, Kuypers Graszoden, Van den Borne, Fertilab, Biocontrole, Donar Groen en Groenbeurs Haaren.

  Peter Bennink
  Vakredacteur Peter Bennink werkt sinds 2008 bij Hortipoint. Hij is opgeleid tot vakbekwaam hovenier en schrijft onder meer over aanleg en onderhoud van particuliere tuinen en openbaar groen, gebouwgebonden groen, boomverzorging en sortiment.

  Reageer op dit artikel

  avatar