Geelgekleurde koraalzwam nieuwe soort voor Nederland

Op 18 september 2018 trof Wendy van der Heeden van de Nederlandse Mycologische Vereniging op Elswout in de gemeente Bloemendaalhier een fraaie, geelgekleurde koraalzwam aan. Door een goede samenwerking van enkele mycologen werd onlangs bekend dat het een nieuwe soort voor Nederland betreft, namelijk Ramaria krieglsteineri. Deze soort heeft nog geen Nederlandse naam.

Al jaren achtereen worden op landgoed Elswout diverse soorten koraalzwammen aangetroffen, waaronder geelgekleurde. Die zijn erg moeilijk van elkaar te onderscheiden en er is dan ook vaak microscopisch onderzoek en soms DNA-onderzoek voor nodig om ze van een naam te kunnen voorzien.

Noorse onderzoekers
Geelgekleurde koraalzwammen van Elswout zijn in het verleden wel aangezien voor de Goudgele koraalzwam, maar de identiteit van die geelgekleurde koraalzwammen is niet eerder ondubbelzinnig vastgesteld. Gelukkig waren er enkele mycologen bereid om aan een onderzoek naar de identiteit van de gevonden koraalzwam mee te werken. Ook Noorse onderzoekers werden in het onderzoek betrokken en uiteindelijk heeft dat tot de soortnaam Ramaria krieglsteineri geleid.

Symbiose
Ramaria krieglsteineri heeft een voorkeur voor kalkrijke grond en vormt ondergronds symbiotische netwerken met loofbomen waar zowel zwam als boom profijt van hebben (ectomycorrhiza). De eerder op landgoed Elswout gevonden geelgekleurde koraalzwammen betreffen waarschijnlijk ook Ramaria krieglsteineri. De soort is verder met zekerheid bekend van enkele plaatsen in Noorwegen, Zweden, Finland en Zwitserland en komt vermoedelijk ook voor in enkele andere Midden-Europese landen.

Beeld: Wendy van der Heeden

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties