Hortipoint Geen gps, maar bluetooth navigeert drone feilloos door de kas

  Geen gps, maar bluetooth navigeert drone feilloos door de kas

  0

  Drones volautomatisch door de kas laten vliegen om zieke planten te detecteren en de groei van het gewas te monitoren? Het is dichterbij dan je denkt, dankzij bluetooth technologie. Dat stelt Arash Noroozi van ElphaNav uit Delft, een hightech bedrijf dat is gespecialiseerd in indoor-positiebepaling van drones, in de nieuwe editie van het Vakblad voor de Bloemisterij.

  Foto: Gerard Jan Vlekke Fotografie

  Tot nog toe zijn de meeste autonoom gestuurde drones voor hun positiebepaling uitgerust met gps. „In kassen blijkt dat echter niet zo nauwkeurig en betrouwbaar te werken als we eerst dachten”, aldus Lucien Fesselet. Hij is lid van het projectmanagement van HiPerGreen (High Precision Greenhouse Farming), een researchproject dat onlangs €600.000 subsidie heeft gekregen voor onderzoek naar toepassing van drones in de glastuinbouw.

  Bluetooth, de draadloze technologie die standaard in onder meer smartphones en tablets zit, lijkt een betere oplossing. Volgens Noroozi van ElphaNav zijn de mogelijkheden van lokaliseren via bluetooth eindeloos. „Indoor kan dat nu tot 10 cm nauwkeurig, maar we streven naar 1 cm.„

  Arno Engels
  Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

  Reageer op dit artikel

  avatar